Lezen en nadenken over armoede  

ERMELO - Vanmorgen ontving de Prins Willem Alexanderschool in Ermelo de leskist 'Kansrijk' uit handen van wethouder Arap John Tigchelaar. De Stichting Positive Minds ontwikkelde deze leskist omdat er ook in een rijk land als Nederland gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas opgroeien in armoede. Het is een moeilijk, maar belangrijk onderwerp dat, door gebruik te maken van de leskist, eenvoudiger bespreekbaar wordt op een toegankelijke manier. Met de leskist kunnen leerkrachten armoede in de klas aan bod laten komen en daarbij leesbevordering stimuleren.

,,Dit is niet zomaar een verzameling boeken, maar een kist vol verhalen die jullie helpen om beter te leren lezen én om na te denken over een belangrijk onderwerp: armoede," vertelt Tigchelaar tijdens het officiële moment. ,,Armoede is een situatie waarin mensen niet genoeg geld hebben om in hun basisbehoeften te voorzien, zoals eten, kleding of een veilige woning. Wist je dat in Nederland één op de dertien kinderen in armoede leeft?" Hij benadrukt dat armoede ervoor kan zorgen dat kinderen zich buitengesloten voelen, minder goed kunnen meedoen aan activiteiten en zich zorgen maken over dingen waar ze eigenlijk nog niet mee bezig zouden moeten zijn.

Aandacht 

De verhalen in deze leskist laten zien hoe het is om in armoede te leven. Ze helpen anderen te begrijpen wat kinderen in zo'n situatie doormaken en hoe ze elkaar kunnen helpen. Door te lezen over de ervaringen van anderen, leren ze niet alleen beter lezen, maar ontwikkelen ze ook begrip en medeleven voor de medemens. Tigchelaar: ,,Het is fijn dat we in Ermelo met deze leskisten aandacht geven aan leesplezier en aan belangrijke onderwerpen zoals armoede. Want door te lezen en met elkaar in gesprek te gaan, groeien we in begrip en verbondenheid. Dat maakt onze samenleving sterker en warmer. Ik wil Stichting Positive Minds, de Bibliotheek Noordwest Veluwe en Rabobank Randmeren bedanken voor hun inzet en samenwerking om dit mogelijk te maken. En natuurlijk ook jullie, leerlingen en leerkrachten, die met deze verhalen aan de slag gaan."