Team gaat van Romein tot Regiment

ERMELO - Zomer in Gelderland, het zomerprogramma van Omroep Gelderland, komt weer naar Ermelo. Net als voorgaande jaren gaat presentatrice Angelique Krüger de provincie in op zoek naar de mooiste plaats. Op donderdag 28 augustus komt de uitzending vanaf het Raadhuisplein en het Ermelose team hoopt dat iedereen erbij aanwezig is.

De voorbereidingen zijn in volle gang. Ermelo strijdt onder leiding van coach Rob Onderweegs. Welke opdrachten het team krijgt, blijft nog geheim. Toch wordt er al hard gewerkt aan een scene waarbij de geschiedenis van dit Veluwse dorp centraal staat. ,,Van Romein tot Regiment," zegt Onderweegs, die voor deze krant wel een tipje van de sluier wil oplichten. ,,Ermelo is een verschrikkelijk mooie gemeente. Daar moeten we trots op zijn. We hebben tien hele enthousiaste mensen bij elkaar gebracht, die zullen strijden om de titel van Zomer in Gelderland." Onderweegs is druk met het schrijven van een rap. En hoewel hij al een aantal zinnen onder elkaar heeft staan, wil hij de Ermeloërs hier graag bij betrekken. ,,Ik zie het voor me, net als bij het lied voor Willem Alexander en Maxima, dat onze dorpsgenoten lekker gaan aanvullen. Dat kan via onze facebooksite Zomer in Gelderland Ermelo. De rap komt overigens op de melodie van Het land van – Lange Frans."

Teamspirit

Op de vraag waarom juist Rob Onderweegs coach is geworden, meldt hij: ,,Ieder team heeft een man met baard nodig." Zelf ziet hij vooral de teamspirit. ,,Tien mensen met allemaal een andere achtergrond en vooral een andere achterban. Dat maakt het ook zo leuk omdat we vooral elkaars talent aan het ontdekken zijn." Het Ermelose team vindt het belangrijk om weer eens de spotlights op haar dorp te zetten. ,,Maar niet op de confettimanier," vult de coach duidelijk aan. ,,We houden niet van oubolligheid." Ook qua leeftijd heeft Ermelo een zeer gevarieerd team. Waar de jongste nog op school zit, geniet de oudste van zijn vrijetijd. ,,Zeg maar van nozem tot notarieel, of van puber tot pensionado, net wat je wilt," lacht Onderweegs. ,,Het gaat om de funfactor, het plezier wat we met elkaar hebben."
Op radio, televisie en op internet is Zomer in Gelderland te volgen. Alle dorpen die meedoen, krijgen verschillende opdrachten. Zo moeten ze iets uit hun historie laten zien, gaan ze van alles verzamelen en doen ze dit jaar mee aan een quiz. Twintig plaatsen, twintig keer feest met presentatrice Angelique Krüger. ,,We gaan er een hele leuke dag van maken," vertelt Onderweegs. ,,Ik heb Angelique al een keer ontmoet tijdens een uitzending over didgeridoo. Ze is zeer geïnteresseerd en ze lacht altijd. Dat doe ik trouwens ook." Het team heeft al een aantal keren vergaderd en de lijnen zijn uitgezet. ,,We hebben meer ideeën dan minuten." Het team werkt vanuit een reeks oude klassenfoto's, defensiefoto's, maar ook verpleegstersfoto's. Zo wist teamlid Daisy Vliegendhart een collectie archieffoto's van de Beatrixschool te bemachtigen en leverde Arie Paauwen foto's uit zijn militaire diensttijd. Ook komen er beelden uit archieven van museum Het Pakhuis en museum Parkzicht op Veldwijk. ,,We doen het met zijn allen, met iedereen uit Ermelo!" aldus de coach. ,,Maar genoeg nu over het team. Ik ben Rob Onderweegs, sommigen noemen me Bert Onderweegs... maar dat is mijn broer." Hij lacht: ,,Nee, natuurlijk gaat het om het team. Sterker nog! Het gaat om Ermelo. Op 28 augustus laat ons dorp zich van haar beste kant zien."


Doe het self(ie)

Eén van de opdrachten is dat er op 28 augustus om 18.00 uur minimaal driehonderd mensen op het Raadhuisplein moeten staan. ,,Maar daarnaast hebben we een extra klus om op die Zomer in Gelderlanddag zoveel mogelijk selfies te scoren," legt Onderweegs uit. ,,Dat is belangrijk omdat we de grootste plaats zijn die deelneemt en dat moeten we compenseren." Het team gebruikt dan ook de slogan: 'Doe het self(ie)'. Zeker is dat het tiental van Ermelo iedereen zal betrekken bij de uitzending. ,,We hebben al veel toezeggingen van organisaties en bedrijven om ons op die dag te helpen. Maar we weten nog niet wat voor opdrachten we krijgen. Dat horen we bij het ontbijt op die dag, dus dan kunnen we aan de slag." Toch weet Onderweegs al dat defensie haar medewerking heeft toegezegd en ook Segway-Veluwe helpt het team vooruit. ,,Mochten er bedrijven zijn, die hun diensten willen aanbieden, laat een berichtje achter op facebook! ,,Welke opdracht we ook krijgen, we kunnen hem aan," besluit de coach, die nog even zijn team voorstelt: Sjaak Teuwissen, Frits Bosch, Jeannet Bruining, Arie Paauwe, Simone Vliek, Natalie Overkamp, Daisy Vliegenthart, Acca de Boer, Gert Hofsink.