Gemoedelijk Bierfeest Burgbieren

ERMELO – Dertig brouwers zijn vandaag naar Ermelo gekomen voor het 19e Bierfeest van Burgbieren. ,,Een gemoedelijk feest," zegt burgemeester André Baars, die even een kijkje komt nemen. Het festival is in de loop der jaren enorm gegroeid. ,,We hebben dit jaar uitgebreid met medewerking van omwonenden," vertelt medeorganisator Tineke van Wilgenburg.

Tineke en haar vader Jan van Wilgenburg krijgen op deze dag hulp van dertig vrijwilligers. ,,Allemaal vrienden en familie," voegt Henriëtte, die verantwoordelijk is voor de muntverkoop, toe. Ze doet dit al twaalf jaar. Het is druk en mensen schuiven langs elkaar heen. Bruin bier, blond bier, zelfs rosé bier, alles is aanwezig. Voor mensen die gewoon rustig een biertje willen drinken is er alle ruimte aan de achterzijde van het festivalterrein. Daar staat ook brouwer Rik Schuurmans van Brouwerij de Markies. In het voorjaar van 2009 begon hij met bier brouwen, puur uit hobby. De enige ervaring die hij had was het consumeren van (speciaal)bier. Dus qua smaak zou het wel goed moeten komen. Zo ontstond Brouwerij de Markies die bieren maakt met de naam 'Ons vergist'. ,,Het was hobby, maar toen kwam er een restaurant die graag ons bier onder de tap wilde," vertelt Schuurmans. ,,Maar we hebben er nog een baan naast hoor!" lacht hij.

Gemoedelijkheid

Achter iedere kraam staan mensen met een passie voor bier. Veel kleine brouwers hebben zich gemeld. ,,Ik schrijf ze allemaal in het voorjaar aan, maar binnen no time zitten we vol," vertelt Tineke van Wilgenburg. ,,Het is een mix uit het hele land." Dat zorgt ook voor veel gemoedelijkheid. Het Bierfeest is inmiddels een traditie, met traditionele gebruiken. Eén daarvan is bijvoorbeeld het varken aan het spit. In de ochtenduren gaat het varken er al aan om aan het eind van de middag gaar te zijn.

Uitbreiden

Het is drukkend warm en sommige brouwers ondervinden daar hinder van bij het tappen van het bier. Toch mag dat de pret niet drukken. Brouwerij de Kemphaan uit Almere staat er al voor het derde jaar. ,,Een geweldige happening, een groot feest,'' meldt brouwer Lex Meeuwisse. De Kemphaan is een kleine brouwerij die zo'n 200-500 liter bier per maand brouwen. De brouwerij wordt geëxploiteerd door leden van het Almeerder biergilde Gambrinus. De brouwerij heeft de apparatuur, Gambrinus de brouwers. ,,We willen graag uitbreiden om meer bier te kunnen brouwen," aldus Meeuwisse. ,,Gelukkig krijgen we binnenkort een groter pand in Almere, en daar kunnen we dan los gaan,'' vertelt de brouwer onder het tappen van een Kemphaan blond. Ook hij krijgt iets teveel schuim bij het tappen. ,,Dat komt omdat we vanmorgen op de weg hierheen wel zeventien drempels en rotondes hebben moeten nemen en dat doet ook wat met het bier in de fusten. Het zou beter zijn wanneer de fusten een dagje eerder in Ermelo zouden zijn, zodat ze een tijd kunnen rusten. Maar goed, we moeten het er mee doen.''

Smaak

Het Bierfeest begon ooit heel klein op het pleintje achter het café met vijf brouwers. Inmiddels is het festijn uitgegroeid tot op de ventweg, een gigantisch evenement waar honderden mensen op af komen. Naast de lokale bevolking zijn er veel toeristen, maar ook mensen uit het hele land, die speciaal naar Ermelo zijn gekomen om bieren van ambachtelijke bierbrouwers te proeven. Twee mannen uit Ootmarsum hebben er een dagje uit van gemaakt. ,,Ik hou van donker bier," zegt Jaap Scholten. ,,Dit smaakt een beetje naar koffie," vertelt hij tegen zijn maat. Het zijn bierkenners. ,,Je hebt regelmatig wijnproeverijen, maar wij zijn meer van het bier." Om bier te drinken, kopen de festivalbezoekers een glas en muntjes. Het glas geldt gelijk als entreebewijs. ,,Na afloop mag het glas als souvenir mee naar huis," besluit Van Wilgenburg, die bevestigt dat er volgend jaar zeker het vierde lustrum wordt gevierd. Voor een impressie: zie ook de fotocarrousel.