Humanitaire hulp voor vluchtelingen

ERMELO – Vier Ermelose gezinnen hebben het plan opgevat om kleding en toiletartikelen in te zamelen voor christen yezidis, moslims en Koerden die gevlucht zijn voor de Islamitische Staat (IS). De onrust in Irak houdt hen enorm bezig omdat zij zelf afkomstig zijn uit dit land en omdat zij er vrienden en familie hebben. Eén van hen is het gezin Osman.

,,Wij zijn in 1991 tijdens de Golfoorlog gevlucht. We hebben in vluchtelingenkampen in de bergen gezeten. Het was er koud en we hadden niks," aldus Chalak Osman, die in 1993 naar Nederland kwam. Zijn gezin volgde een jaar later. Wat hen toen is overkomen trekt deze dagen als een film aan hen voorbij. ,,We kunnen nu iets voor de mensen daar betekenen." Het gezin volgt de ontwikkelingen in Irak op de voet. ,,Ik ben van de spanning weer gaan roken," vertelt Osman. Samen met de families De Boer, Mamali en Goran hebben ze via social media oproepen geplaatst om kleding in te zamelen. ,,We krijgen enorm veel reacties uit het hele land," vertelt Osman blij.

Vertrouwde mensen

Samen met zijn vrouw en kinderen pakt hij alles in. De woonkamer staat vol met tassen. En dit is slechts een fractie van wat er al is aangeboden. ,,Ook veel nieuwe spullen," vertellen ze. ,,Mensen willen graag wat doen. Buren halen in de winkels maandverband, zeep en tandpasta. Maar ook enorm veel kleding wordt gebracht." De families laten maandag alles per post versturen naar Koerdistan. ,,We doen het naar vertrouwde mensen en zij zullen zorgen dat het bij de getroffen vluchtelingen terecht komt!" Osman legt uit hoe belangrijk dat is. ,,Natuurlijk zijn er allerlei organisaties, maar vaak hangt er een politieke vlag aan. We willen dat de spullen komen bij die mensen die dat zo ontzettend nodig hebben." Ermeloërs kunnen kleding tot zaterdag inleveren bij Nero's Barbershop. Ook kan men een afspraak maken met de familie Osman (06-22955828).
Ook het Team van Zomer in Gelderland Ermelo wil deze actie ondersteunen. Donderdag is Omroep Gelderland op het Raadhuisplein en gaat het team strijden om de titel 'Het mooiste dorp'. Voor elkaar zorgen hoort daar volgens het team zeker bij. Daarom is besloten een oproep te doen. 'Iedereen die donderdag naar de uitzending komt, mag spullen voor de vluchtelingen meebrengen. Deze spullen worden dan op het Raadhuisplein ingezameld.' Zomer in Gelderland hoopt op zoveel mogelijk mensen en daarmee ook zoveel mogelijk spullen voor de mensen in nood.