NMP strijdt voor schoner Ermelo

ERMELO - Hoe schoner het is, hoe schoner het blijft. Daarom houdt de werkgroep Milieu van de Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo, geïnspireerd door 'Keep it Clean Day', op vrijdag 19 september 2014 de actie 'Ermelo Schoon'. Tussen 12.00 en 16.00 uur wordt er schoongemaakt vanaf Woonzorgcentrum De Amaniet, Varenlaan 129 Ermelo.

's Ochtends zal er ook door leerlingen rond diverse basisscholen zwerfafval worden opgeruimd. Er worden afvalgrijpers, afvalzakken en handschoenen beschikbaar gesteld. In Nederland komt ruim 4 procent van het huishoudelijke restafval (zo'n 170 miljoen kilo) op straat terecht in plaats van direct in de afvalcontainer. Een deel van het zwerfafval is het gevolg van onbewust gedrag en slordigheid, en soms gooien mensen bewust hun afval van zich af. De landelijke organisatie achter deze opruimdag is Nederland Schoon. Men wil mensen enthousiasmeren en activeren om Nederland schoon te houden. Daarom initiëren zij activiteiten zoals landelijke communicatiecampagnes én lokale projecten gericht op gedragsverandering. Lokaal regelt het NMP al jaren deze dag. Zo vraagt ze aandacht voor de gevolgen van zwerfafval voor milieu, mens en dier.

Blikje verteert nooit

,,Het duurt vele jaren voordat afval in de natuur volledig is afgebroken," vertelt Marjan Volgenant, woordvoerder van Ermelo Schoon. ,,Een paar voorbeelden: een sigarettenpeuk 2 jaar, plastic 5 tot 10 jaar en een aluminium blikje verteert nooit." Op de site www.nmpermelo.nl staan filmpjes die goed laten zien wat de negatieve effecten van zwerfafval zijn, maar óók wat we er samen aan kunnen doen. Want...een schone omgeving voorkomt dat mensen afval weggooien. Iedereen kan zich met vrienden, familie , buren aanmelden via emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.