45Painfbat R.I.O.G. strijkt vlag

ERMELO – Vanmorgen vroeg heeft het 45 Painfbat R.I.O.G. tijdens het ochtendappel afscheid genomen van Ermelo. Met het strijken van de bataljonsvlag en een toespraak van burgemeester André Baars is er een einde gekomen aan het Ermelose tijdperk.

Het is een Regiment met een eervolle geschiedenis en rijke traditie, die voortleven in 45 Painfbat. Majoor Bas Kuipers haalde dit aan in zijn toespraak. ,,We gaan Ermelo verlaten omdat het ons is opgedragen, niet omdat we dat wilden." De geschiedenis zit volgens Kuipers verankerd in het barretembleem, de witte pauwenveren. ,,Ermelo hoort bij ons."
De manschappen hebben allemaal een eigen gevoel bij de verhuizing. ,,We maken ons wel zorgen over de personele invulling. De verwachting is dat het in Havelte een stuk lastiger is om nieuwe mensen naar Havelte te halen." Ook betekent het dat mensen veel langere reistijden krijgen. ,,Het merendeel van het bataljon wordt binnenslaper (red. intern). Dat heeft veel impact op de gezinnen." Toch ziet Kuipers ook veel voordelen. ,,In Havelte krijgen we gloednieuwe gebouwen en zijn alle faciliteiten aanwezig." Het bataljon is er de afgelopen tijd naar toe gegroeid. Toch klinkt er enige weemoed. ,,Ik ben hier vanaf het begin binnengelopen," vertelt de majoor. ,,We hebben een bijzondere band met de gemeente. Ik heb me hier altijd heel welkom gevoeld."

Koninklijke Militaire School

De Ermelose kazernes blijven en de vrijgekomen ruimte wordt binnenkort gevuld door het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen (IDGO) en de Koninklijke Militaire School (KMS). Dit betreft in totaal 700 tot 1.000 mensen (staf en leerlingen) meer dan in de huidige situatie. ,,Mensen blijven de groene pakken in Ermelo tegenkomen," lacht Kuipers. ,,Wel zijn er dan niet meer zoveel pantservoertuigen. Voor de kampeerders wordt het misschien iets rustiger."

In Havelte kijkt men uit naar de komst van dit bataljon. Het 45Painfbat krijgt twee nieuwe kantoorgebouwen met de bijbehorende bataljonsappelplaats. ,,De appèlplaats is al bestraat," weet Kuipers. Op 22 september wordt er voor het eerst àppel gehouden. ,,In tegengestelde vorm als vandaag. Daar zullen we onze vlag hijsen. Ook worden onze monumenten verhuisd naar een prominente plek op het nieuwe terrein." Toch onderstreept Kuipers nog het feit dat er jaarlijks een beëdiging plaats zal vinden in Ermelo. ,,Militairen en tradities, wij houden daar echt aan vast."