Ouderen genieten van patat en spelletjes

ERMELO – Op 11 oktober vond de vierde, door de Ermelose Jongerenraad georganiseerde Vrijwilligersdag plaats. De aftrap werd dit jaar verzorgd door burgemeester Baars. Hij deed een rondvraag langs de groep met de vraag wie er al actief waren bij een vorm van vrijwilligerswerk. Baars was erg enthousiast over het feit dat er een aantal vingers de lucht in gingen: ,,Het is mooi dat er tegenwoordig ook werk kan worden verricht zonder dat het iets schuift," aldus Baars.

Ook benadrukte de burgemeester stipt dat het goed op je CV staat als je aan vrijwilligerswerk hebt gedaan. ,,Bij mij worden de mensen die zoiets op hun CV hebben staan automatisch teruggebeld voor een tweede gesprek." Dit jaar werden op drie verschillende plekken activiteiten gehouden. Een groep van de jongeren ging naar paardrijmanege Monique. Hier werd geholpen bij het paardrijden met gehandicapten. Op Sonnevanck werd voor de ouderen daar een speurtocht georganiseerd. Vanuit woonzorgcomplex De IJsvogel werd met de ouderen gewandeld, een quiz gespeeld en gezellig patat gegeten.

Bij De IJsvogel werden de vrijwilligers enthousiast ontvangen. ,,Pak gerust een kopje koffie en ga lekker zitten," zei één van de medewerkers. Toen de koffie op was, werd er gezellig met de ouderen gekletst. Daarna nam Harma (de coördinator van de activiteit) het woord. Zij vertelde dat de ouderen het ontzettend leuk vinden om af en toe eens wat anders te doen. Zo had één van de bewoners gevraagd of alle vrijwilligers iets over zichzelf wilde vertellen. Wat zijn zijn/haar hobby's, wat voor opleiding doet deze persoon? Een voor één kwamen de vrijwilligers naar voren en vertelden een klein verhaaltje over zichzelf. Er werd door de ouderen met volle aandacht geluisterd.

Ook had de coördinator een quiz gemaakt met hele pittige vragen. Het werd een strijd tussen de ouderen en de jongeren. Wel duidelijk was, dat de ouderen veel wisten over vroeger. Uiteindelijk wonnen de ouderen met 21-20 van de jongeren. Een ware prestatie! ,,Maar als ik niet bij de jongeren had meegespeeld, hadden zij nog minder punten gehad," vertelt bewoner Jan. Na de quiz werd er patat gegeten. Hier genoten de ouderen zichtbaar van. Omdat het na de lunch nog redelijk mooi weer was, werd er besloten om een kleine ronde te wandelen langs de heide. Ook dit vonden de ouderen prachtig. Ze vertelden stuk voor stuk dat ze het zo fijn en knap vonden dat de jongeren hun dag wilden opofferen om hen een leuke dag te bezorgen. ,,Jullie hebben vast ook wel wat beters te doen," zei mevrouw Mons, bewoonster van De IJsvogel.