Fietsendiefstal meest voorkomende criminele feit

ERMELO - De politie treft wekelijks fietsen aan bij helers en stelers waarvan eigenlijk wel vast staat dat de fiets van diefstal afkomstig is. Maar zonder aangifte kan de politie de fietsen niet terugbezorgen bij de eigenaar. Op politie.nl staan vier fietsen waarvan de politie in de regio Harderwijk, Ermelo en Putten de eigenaar zoekt.

Een blauw-grijze elektrische Gazelle damesfiets is begin deze maand aangetroffen bij een 31-jarige Harderwijker die bekende meerdere fietsen gestolen te hebben. De politie was de verdachte op het spoor gekomen nadat hij een lokfiets had gestolen die door de politie was ingezet. Lokfietsen worden in het hele land door de politie ingezet om fietsendieven op heterdaad te betrappen.

De overige drie fietsen zijn een blauwe Johnny Loco herenfiets, een zwarte Gazelle damesfiets met bagagedrager en grote rieten mand voorop
een donkerblauwe Cortina herenfiets met dubbele stang en bagagedrager voorop. Deze zijn eind oktober in de omgeving van het station in Harderwijk in de bosjes gevonden. De fietsen zijn vermoedelijk achtergelaten door een fietsendief, die ze al dan niet bewust had achtergelaten om later op te halen.

Fietsdiefstal grote ergernis

Fietsendiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit. In Harderwijk, Ermelo en Putten worden gemiddeld elke dag één of twee fietsen gestolen. In oktober hebben fietseigenaren in dit gebied 49 keer aangifte gedaan van diefstal van hun fiets (27 in Harderwijk, 18 in Ermelo en 4 in Putten). In september was zelfs sprake van ruim twee per dag, toen kwamen 77 aangiften van fietsdiefstal binnen (49 in Harderwijk, 8 in Ermelo en 20 in Putten). Zogenaamde 'hotspots' zijn de stations, maar opvallend vaak worden fietsen, al dan niet afgesloten, ook gewoon bij woningen vandaan gestolen. De politie surveilleert zoveel mogelijk bij de bekende hotspots en controleert zeer regelmatig personen die 'verdachte' fietsen bij zich hebben.

Complete aangifte

Helaas blijkt lang niet iedereen aangifte te doen, en zonder goede aangifte kan de politie een fiets niet terugbezorgen bij de rechtmatige eigenaar. Het kopen van een gestolen fiets is heling; een strafbaar feit. Heel veel gestolen fietsen vinden hun weg naar een nieuwe eigenaar via verkoopsites als Marktplaats. Wie een fiets aangeboden ziet voor een prijs die te scherp lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Bekijk een te koop aangeboden tweedehands fiets altijd goed. Sommige kenmerken kunnen wijzen op diefstal. Bijvoorbeeld een onleesbaar gemaakt framenummer of postcode, opengebroken sloten, sloten zonder sleutel of een nieuwe fiets zonder ringslot. Staat er wel een framenummer op, controleer op www.fietsdiefstalregister.nl of de fiets gestolen is.