Zeven sterren voor immaturen

ERMELO - Op de algemene begraafplaats aan de Varenlaan is vanmiddag een gedenkveld voor immaturen (levenloos en te vroeg geboren kinderen) en een deel waar kinderen begraven kunnen worden officieel in gebruik genomen en overgedragen aan de begraafplaatsbeheerder.


Wethouder Jan van Eijsden heeft met het plaatsen van de zevende ster op een zwerfkei een wens in vervulling laten gaan. Het was een maatschappelijke wens om een apart gedeelte van de begraafplaats speciaal in te richten voor het begraven van kinderen in combinatie met een passende plek voor het begraven van te vroeg geboren kinderen. ,,Zeven is een bijzonder getal," memoreert van Eijsden. ,,Het getal zeven wordt in de Bijbel gebruikt om volheid aan te duiden." Van Eijsden staat stil bij het verdriet van ouders en grootouders. ,,Dit is een plek waar veel verdriet achter schuil gaat," zegt hij. Op dit nieuw ingerichte gedeelte is plaats voor vijftig kinderen. ,,Ik hoop, tegen beter weten in, dat dit nooit vol komt."

Vraag om deel voor kindergraven

Het was de raad die eind 2012 vroeg om een apart deel voor kindergraven. Er waren dan ook veel raadsleden bij de officiƫle in gebruik name aanwezig. Ook mensen uit de uitvaartbranche waren hierbij aanwezig. Uitvaartverzorger Simon Hordijk van De Varenhof is blij dat het gerealiseerd is. ,,Absoluut! Hier is echt behoefte aan." Ook andere uitvaartondernemers bekijken de nieuw ingerichte plaats met volle tevredenheid. ,,Mooi, dat glooiende groen en die wuivende grassen op de achtergrond!"
Het nieuwe gedeelte betreft particuliere kindergraven voor overleden kinderen tot en met 12 jaar. Aansluitend is er een deel ingericht voor het begraven van levenloos geboren kindjes na een zwangerschapsduur van minder dan 168 dagen.