Ondersteuning en vooruitgang bij psychische diagnose

ERMELO – De jonge, bevlogen Ermelose psychiater dr. Jeroen Terpstra is met zijn diagnostische camera genomineerd voor de Veluwse Innovatieprijs. Vanuit zijn innovatieve bedrijf Haerst, dat hij samen met zijn compagnon Stefan de Haas heeft opgericht ontwikkelde hij een camera waarmee deskundigen een betere psychiatrische diagnose kunnen stellen.

Terpstra is werkzaam bij GGz Centraal en krijgt veelal te maken met acute psychiatrie. ,,Ik stoorde me aan de kwaliteit van de diagnostiek en bedacht hoe dat verbeterd kon," vertelt de psychiater. Hij schetst het probleem van cliënten die hij pas ziet als acute problemen 'verbleekt' zijn. ,,Collega's leggen de diagnostiek nu vast op papier. Maar dat is een vertaling naar woorden waarna ik opnieuw een vertaalslag moet maken. Met het vastleggen van beelden kun je signalen interpreteren, maar ik kan ook zien hóe dingen gevraagd zijn en hóe men de dingen zegt." Daarnaast ziet Terpstra een groot voordeel in de koppeling aan een patiëntendossier. ,,We kunnen beelden terugkijken, ze anders interpreteren. Ook de cliënt kan beelden terugzien. Dat is een meerwaarde." De camera is uniek omdat zowel de patiënt als de behandelaar hiermee wordt vastgelegd. Dit moet helpen bij het stellen van een snellere en betere diagnose.
Het gebruik van deze, eenvoudig te bedienen, diagnostische camera stelt psychiaters in staat om op afstand een betere inschatting te maken van psychiatrische klachten en de diagnose. ,,Daarmee kan er efficiënter gewerkt worden," aldus Terpstra. Het apparaat gaat gepaard met een training om de patiënt beter uit te vragen. ,,Het is de magie van het geheel," weet de psychiater. ,,Ik heb mijn expertise en dat is leuk om over te dragen. Daarnaast zijn er straks meer professionals die dit kunnen, waardoor men minder een beroep hoeft te doen op een psychiater. Maar het mag niet ten koste gaan van de diagnostiek." Terpstra wil deze hulpverleners graag trainen. ,,Ik zie het als een soort röntgenfoto. Je toetst een hypothese. Maar ik kan geen oordeel vellen over vragen die niet gesteld zijn. Dat is dus essentieel."

Radertjes in een uurwerk


Terpstra vertelt veel symbolisch. Hij vertaalt de hersenen als radertjes in een uurwerk. ,,Die radertjes zeggen niks over de tijd. Je hebt de buitenkant nodig om de juiste interpretatie te maken." Met zijn bedrijf Haerst wil Terpstra ook een mobiele versie maken. ,,Dat is te gebruiken bij huisbezoeken. Maar de innovator heeft nog een ander doel. ,,Ik heb een bloedband met Suriname. Daar zijn nog gebieden in de binnenlanden waar de zorg, en zeker de psychiatrie daar niet ontwikkeld is. Met een mobiele diagnostische camera kunnen we op afstand een beginnetje maken met psychische zorgverlening."
De zorg kampt met forse bezuinigingen. Terpstra is dan ook blij met zijn werkgever die hem in staat stelt dit product te ontwikkelen en te testen. ,,De diagnostische camera kan straks de uren van psychiaters terugdringen waardoor het zichzelf terugverdient." Er is veel belangstelling voor het product dat genomineerd is voor de Veluwse Innovatieprijs, een initiatief van de Kamer van Koophandel, VNO-NCW Midden en het Veluws Centrum voor Technologie. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op 21 november. Terpstra is ambitieus genoeg om te gaan voor de winst. ,,Maar het belangrijkste is dat ik een probleem heb kunnen oplossen," aldus de psychiater.