Maatschappelijke stage belangrijk onderdeel van schoolprogramma

ERMELO/ REGIO - De regering draaide vorig jaar de geldkraan voor de 'maatschappelijke stages' (MAS) dicht. Toch is vrijwilligerswerk als schoolvak belangrijk genoeg om er mee door te gaan. De gemeentes, scholen en steun-(service)punten vrijwilligerswerk/maatschappelijke stage in de regio Noord-Veluwe en Zeewolde hebben daarom een convenant getekend voor de periode 2015-2018.

Roelie Bakker, coƶrdinator van het stagebureau van Christelijk College Groevenbeek is hier enorm blij mee. ,,De stages zijn echt een meerwaarde voor veel leerlingen," vertelt ze. ,,Vaak komt de MAS ook ter sprake bij het maken van een studiekeuze." Vanaf het schooljaar 2011-2012 was de maatschappelijke stage wettelijk verplicht voor scholieren. Ondanks dat het nu niet langer verplicht is, blijft op de Noord-Veluwe en in Zeewolde de maatschappelijke stage bestaan als onderdeel van het schoolprogramma.

Kennismaken

Leerlingen lopen 30 uur een maatschappelijke stage tijdens hun voortgezet onderwijs. Het doel daarvan is dat zij kennismaken met vrijwilligerswerk en een onbetaalde bijdrage leveren aan de samenleving. Voor de betrokken organisaties is het een middel om het vrijwilligerswerk en de vrijwillige inzet te versterken. ,,Vooral voor de TL richting, maar ook voor de Havo is het een stukje praktijk waar de leerlingen anders niet mee te maken krijgen," stelt Bakker vast. Ze geeft ieder jaar voorlichting aan ouders en vraagt ook ouders of ze vrijwilligerswwerk doen. ,,Dat valt vaak tegen," zegt ze. ,,Ik laat mensen dan het dorp visualiseren zonder vrijwilligers, een kerk of sportvereniging zonder vrijwilligers. Dan blijft er toch een leeg, kaal, armoedig dorp over." Bakker kent dan ook voorbeelden waarbij uiteindelijk ook de ouders worden aangestoken om zich vrijwillig in te gaan zetten.

Vacaturebank

Stagiaire van Christelijk College Groevenbeek Thirsa Bolluijt, inmiddels 18 jaar, deed haar stage toen ze 15 was. Bij het zoeken in de vacaturebank viel haar oog meteen op de categorie muziek. De stage bij showband Doe Maar van 's Heeren Loo sprak Thirsa erg aan. Ze vond het zo leuk dat ze na het afronden van de stage bleef 'hangen' bij Doe Maar. ,,Vrijwilligerswerk doen met mensen met een verstandelijke beperking in combinatie met muziek is echt heel leuk om te doen. In de loop van de tijd heb ik meer verantwoordelijkheid gekregen. Ik regel nu optredens van de band en vervang de dirigent als deze verhinderd is."

Rekening

Het initiatief om een stageplaats te vinden ligt bij de leerlingen. Bakker gaat op Christelijk College Groevenbeek over de uitvoering en bewaakt de kwaliteit van de stage. Stagebieders zijn vaak vrijwilligers- en maatschappelijke organisaties, maar kunnen ook commerciƫle organisaties zijn voor de uitvoering van maatschappelijke projecten. ,,Vrijwilligerswerk is heel breed. Het leuke is dat leerlingen zo in 'keukens' komen waar ze anders niet zouden komen," vertelt Bakker. Daarnaast zijn deze vrijwilligersuren ook onbetaalbaar voor organisaties. Dit jaar lopen er ruim 700 leerlingen van Groevenbeek zo'n 30 uur stage. Op de Noord-Veluwe werken scholen voor voortgezet onderwijs, vrijwilligerscentrales en gemeenten samen aan de maatschappelijke stage. Zij gebruiken daarbij de bemiddelings- en registratieapplicatie Mas4you.nl.

De samenwerkingspartners Maatschappelijke Stage op de Noord-Velwue zijn gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Putten, Zeewolde, RSG SlingerbosLevant, Christelijk College Nassau-Veluwe, Christelijk College Groevenbeek, Christelijk VMBO Harderwijk, Nuborgh College, SG van der Capellen, Jacobus Fruytier Scholengemeenschap, locatie Uddel, Stichting Welzijn Putten, Stichting Pinel/Welzijns-organisatie Ermelo, Stichting Wiel, Stichting Wolderwelzijn/ steunpunt Zeewolde en Stichting ZorgDat.