Regels veilig vuurwerk

ERMELO – Over vier dagen is het weer Oudjaarsdag. Het is die dag traditie om vuurwerk af te steken. Maar hoe hoort het eigenlijk? Met andere woorden: wat mag en wat mag niet?

De Rijksoverheid heeft regels voor het verkopen, kopen en afsteken vastgesteld. Er wordt veel overlast ondervonden van het afsteken van vuurwerk. Het gaat dan vooral om te vroeg afgestoken vuurwerk en illegaal knalvuurwerk. Juist vanwege de overlast die vuurwerk over het algemeen geeft worden de regels steeds strenger en de afsteekperiode korter. Vuurwerk mag worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Voor afsteken buiten deze periode riskeert men een forse boete. Ook op het afsteken van illegaal vuurwerk staan forse boetes. De boete voor het afsteken van toegestaan consumentenvuurwerk buiten de afsteekperiode is € 100,00. Jongeren onder de 18 jaar worden doorgestuurd naar Halt voor een alternatieve straf (bijvoorbeeld een werkstraf). Ieder jaar vallen er volgens Halt weer veel gewonden door vuurwerk. Dertig procent van de slachtoffers heeft zelf niets afgestoken, maar is gewond geraakt door het vuurwerk van anderen. De komende tijd verwacht Halt veel straffen uit te voeren voor het bezit van illegaal vuurwerk, het lastigvallen van politieagenten en het veroorzaken van vuurwerkoverlast. Voor het afsteken van verboden illegaal vuurwerk is de boete al snel € 400,00. Jongeren onder de 18 jaar riskeren een werkstraf van al gauw 20 uur. Dit is de strafeis per artikel dat afgestoken is!

Vuurwerk kopen

De particulier mag alleen vuurwerk kopen op 29, 30 en 31 december bij vuurwerkwinkels die daar een vergunning voor hebben. Overigens mag men niet meer dan 25 kilo vuurwerk kopen en in huis bewaren. Voor het afsteken van vuurwerk geldt een minimumleeftijd van 12, 16 of 18 jaar. Deze is afhankelijk van het soort vuurwerk.

Opticienketen Pearle wil een bijdrage leveren aan een veilig Oud en Nieuw. Alle schoolkinderen uit groep 7 en 8 kunnen tot 31 december, zolang de voorraad strekt gratis een veiligheidsbril bij de winkel ophalen.