'Veluwe ijlt na van crisis'

ERMELO – Op de drempel van het nieuwe jaar is het een goed moment om even terug te blikken. Burgemeester André Baars beschrijft 2014 als een jaar met weinig narigheid. ,,Gelukkig!" zegt hij. Landelijke jaaroverzichten worden beheerst door het vliegtuigongeluk in de Oekraïne op 17 juli. Veel mensen staan daar in deze dagen opnieuw bij stil.

Lokaal zijn er geen grote maatschappelijke problemen geweest. ,,Maar dat doet niks af aan het persoonlijke verdriet," aldus Baars. 2014 stond voor de gemeentepolitiek vooral in het teken van de verkiezingen. ,,We hebben een nieuw college, twee nieuwe wethouders gekregen. Het was een voorbereidend jaar voor de decentralisatie," zegt de burgemeester terwijl hij in gedachten het jaar doorloopt. ,,Bijzonder was natuurlijk de opening van de Amaliahal bij de KNHS. De komst van koning Willem Alexander, dat is mooi. Als het staatshoofd op bezoek komt, is er wel iemand!" Baars vond het indrukwekkend, maar onderstreepte het feit dat de koning alle tijd nam om mensen te begroeten en dat heel sympathiek deed. ,,We hebben overigens met de KNHS, die grote evenementen naar Ermelo brengt, een centrum gekregen om trots op te zijn. Wat de KNHS doet met de paardensport is vergelijkbaar met sportcentrum Papendal voor atleten."

Werkgelegenheid

Baars heeft onlangs afscheid genomen van het 45 Painfbat, het bataljon dat veel stof in Ermelo deed opwaaien toen minister Hennis-Plasschaert het complete bataljon wilde wegsaneren. ,,We hebben een bijzondere verbintenis met dit batajon dat twee maanden terug verhuisde naar Havelte. Ik ben dan ook blij dat we het verzoek van het bataljon kregen om de beëdigingen ook de komende jaren in Ermelo te houden. Dit bataljon heeft niet voor niets de witte pauwenveren in het embleem zitten." Naast de zorg en de recreatie is defensie in Ermelo een grote werkgever. ,,En dat is in deze tijd erg belangrijk, ook voor de Ermelose middenstand." Baars: De Veluwe ijlt na van de crisis. We moeten nu proberen mensen sneller aan het werk te krijgen." Hij blikt graag vooruit. ,,De komst van de participatiewet is denk ik in Ermelo goed verlopen. 2015 wordt het jaar van de uitwerking voor de nieuwe WMO en de Jeugdzorg. Het wordt een jaar met hindernissen voor ondernemers in het centrum."

Evenementen

Met de herdenking van 70 jaar bevrijding in het verschiet hoopt Baars op mooie evenementen. ,,De Halve Marathon van Ermelo gaat in het centrum plaatsvinden, de Rotary is bezig met een leuk initiatief voor het langste ontbijt. Zij gaan overigens ook op 18 maart een actiedag doen met kinderen van de basisscholen, 'Wandelen voor water'." Maar er staat eerst nog een jaarwisseling op de agenda. ,,We hebben het eerste vuurwerkincident gehad en ik hoop van harte dat het daarbij blijft," zegt de burgemeester. Ook voor 2015 hoopt hij dat Ermelo gespaard blijft van grote rampen en dat er in gezamenlijke harmonie veel moois kan plaatsvinden. ,,We hebben weer een heel jaar voor ons. We zien wel wat het ons brengt. Dat is ook het mooie van het burgemeesterschap," aldus Baars, die iedereen een hele fijne jaarwisseling wenst.