'Er is meer nodig dan een mooi gebouw'

ERMELO - Vanmorgen kreeg woonzorgcentrum De Arcade een moestuin van De zaak van Ermelo, symbolisch even gevuld met viooltjes vanwege het jaargetijde. ,,U hebt waarschijnlijk vroeger allemaal een moestuin bij uw huis gehad," begon directeur Henk van Bruggen van De Zaak van Ermelo tijdens zijn symbolische overhandiging van de verhoogde moestuinbakken aan de bewoners van De Arcade.

Manager Harda Sederel onderstreepte het belang van de moestuinbakken voor de bewoners. ,,We hebben een fantastisch gebouw met alle ingrediënten waar we heel goed zorg kunnen verlenen. Maar om ook op het gebied van welzijn onze bewoners te kunnen faciliteren, is er meer nodig." Bewoners van De Arcade hebben aangegeven dat zij behoefte hebben om te kunnen tuinieren. Als gevolg van de lichamelijke beperkingen van de bewoners was dat in de bestaande tuin niet mogelijk. Leerlingen aan het Deltion College te Zwolle hebben voor hun eindopdracht van de opleiding Verzorgende ig/Medewerker maatschappelijke zorg het initiatief opgepakt om in de tuin van De Arcade verhoogde moestuin bakken te realiseren. Bewoners kunnen nu vanuit de rolstoel een belevingsgerichte en activerende tuinactiviteit uitvoeren in het kader van de dagbesteding.

Sponsoring

Bij het zoeken naar sponsoring van de moestuin bakken zijn de leerlingen in contact gekomen met Frieda Feenstra en Henk van Bruggen. ,,Wij hebben een leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt," vertelt Van Bruggen. De ondernemer wil zo een positieve bijdrage geven aan de lokale samenleving. Medewerkers Ardon Fedi en Joost Sipkes, die de moestuinbakken gemaakt hebben, waren vanmorgen dan ook trots op het resultaat. De Zorggroep heeft aangeboden om vanuit het Steunfonds de beplanting van de moestuin en de bloembakken voor haar rekening te nemen. ,,Maar er zijn ook gesprekken met andere partijen waaronder Stichting Materra en WerkCentraal om te kijken of zij hier een rol in kunnen vervullen," vertelt Van Bruggen.

Nieuwe zorglocatie

De Arcade is een nieuwe zorglocatie van de Zorggroep en is eind september 2014 geopend. De Arcade verwelkomde 56 nieuwe bewoners met dementie die wonen in de zeven beschermde woongroepen voor elk acht ouderen.