Historiek staat stil bij historische gebeurtenissen

ERMELO - Het vanuit Ermelo gerunde online geschiedenismagazine Historiek.net werkt sinds deze week samen met NostalgieNet, een populaire historische televisiezender. Historiek krijgt een rubriek op de zender en zal daarin steeds stilstaan bij bijzondere gebeurtenissen of personen uit de Nederlandse geschiedenis.

Via televisie is NostalgieNet in ruim vier miljoen huishoudens te zien en de zender weet wekelijks ruim 800.000 unieke kijkers aan zich te binden. Yuri Visser, oprichter van Historiek: ,,NostalgieNet is voor ons daarmee een prachtige partner om mee samen te werken. De zender brengt geschiedenis via televisie naar het grote publiek. Iets dat wij online doen. We kunnen elkaar zeker ondersteunen. Samenwerken is eigenlijk logisch."

Nederland in Beeld

Dit weekend wordt de samenwerking afgetrapt in het programma Nederland in Beeld, met beelden van een gesprek dat presentatrice Mari Carmen Oudendijk onlangs met Visser had. Hierin wordt onder meer stilgestaan bij de achtergrond van Historiek. De eerste uitzending is hier ook online te bekijken.

Voor de komende weken staan verschillende items klaar waarin aan Historiek verbonden historici vertellen over boeiende historische onderwerpen. Historicus Enne Koops vertelt bijvoorbeeld over politicus Boer Koekoek (1912-1987) en de spraakmakende circusdirecteur Toni Boltini (1920-2003). Koops' interesse gaat vooral uit naar de Nederlandse en Amerikaanse geschiedenis van de 17e eeuw tot heden, met als toespitsing religie, migratie, cultuur en politiek. Deze Ermeloër geeft ook geschiedenis opde Rietschansschool. Ook historicus Edwin Ruis staat stil bij enkele bijzondere historische herdenkingen die in 2015 op de agenda staan. NostalgieNet is te ontvangen via verschillende televisiezenders waaronder UPC (kanaal 212), KPN (174) en Cai Harderwijk (139). Zie voor een volledig overzicht: http://www.nostalgienet.nl/nostalgienet-ontvangen

Breed publiek

Historiek werd in 2008 opgericht door Yuri Visser. De website trekt een zeer breed historisch geïnteresseerd publiek en publiceert berichten over allerhande onderwerpen, waaronder de Romeinse tijd, politieke geschiedenis, de Twee Wereldoorlogen, het Oude Egypte, de Middeleeuwen, enzovoort. Ook zijn er boekbesprekingen en bijvoorbeeld opiniestukken op de site te vinden. Dit site, die jaarlijks ruim een miljoen unieke bezoekers ontvangt, wil geschiedenis naar een breed publiek brengen en koppelen aan de actualiteit van vandaag. Dit onder het motto: 'Omdat we ook van gisteren zijn'.

De website is momenteel in de race voor de publieksprijs van de Geschiedenis Online Prijs, voor de populairste geschiedeniswebsite van Nederland. Stemmen kan via geschiedenisonline (klik hier).