Kinderen St.Mary’s Hospital krijgen speeltoestellen

ERMELO – Het was zaterdagmiddag regenachtig, dus goed weer om een veiling te bezoeken. Zou je denken. Helaas bleef het grote publiek weg bij de kunstveiling voor Support4GhanaKids. Toch was de organisatie na afloop tevreden met de opbrengst.

Mede-organisator Dick Haan wist niet wat hij moest verwachten. ,,Je moet toch ergens beginnen. En naamsbekendheid krijgen is vooral belangrijk. Ja, en mensen binnen krijgen natuurlijk. Maar daar kunnen we op dit moment niets meer aan doen. We wachten wel af. Wat in ieder geval niet werkt is op een markt gaat staan. Dat hebben we geprobeerd, maar leverde niet zo veel op.’’ De kunstveiling zou volgens de organisatie een jaarlijks terugkerend gebeuren moeten worden,. Met af en toe een alternatief, zoals bijvoorbeeld een tuinveiling. Als er zich om twee uur zo’n dertig mensen in Echos Home De Schakel hebben verzamelt, besluit de organisatie te beginnen. Dick Haan legt uit wat het doel is van de veiling: geld inzamelen voor het St. Mary’s Hospital en dan vooral voor de kinderen. Er zullen onder andere speeltoestellen voor worden aangeschaft. Burgemeester André Baars mocht de middag openen. ,,Een bijzondere bijeenkomst met aandacht voor een project wat voor ons ondenkbaar is omdat hier alles zo goed geregeld is.’’ Baars roemde ook de organisatoren van het project: ,,Omdat er nog mensen zijn die betrokken zijn en met acties en geld wat willen doen. Maar daarnaast ook zelf naar Ghana gaan om daar daadwerkelijk hulp te bieden. Als de zorg voor kinderen goed is, komt dat ook het genezingsproces ten goede. Als de medische zorg daar goed wordt, komt dit per definitie ook het land ten goede.’’ Harderwijks voormalige stadsdichter Michel Martinus las een aantal gedichten voor waarna veilingmeester Paul van Oss (,,Ik ben niet geselecteerd op mijn kennis van kunst’’), de eerste kavel kon gaan veilen.

Herman Brood

Er werden zo’n 45 kunstwerken geveild in verschillende technieken; ruimtelijk werk van hout, metaal en steen, figuratieve, realistische en abstracte schilderijen. Maar ook stof en sieraden.
Er stonden zelfs twee originele Herman Brood zeefdrukken. Ook bijzonder was een oude ets van de Gentse kunstenaar Henry de Budt. Bijzonder omdat dit een geschenk was van de burgemeester van Brugge aan de Harderwijker burgemeester Numan. Het publiek moest nog wat opwarmen want er werd niet geboden op de eerste kunstwerken die voorbij kwamen. Pas bij de zesde kavel, het beeld Muze van John Spek begon het publiek zich te roeren. Verkocht voor tweehonderd euro. Daarna werden ook een metalen kunstwerk van Henk Bralts, medeorganisator van de het project, verkocht.
Vervolgens werden er een drietal naakten in acrylverf verkocht. Dan stokte de veiling weer, zelfs van de twee zeefdrukken van Brood werd het publiek niet warm. En aan de startbedrag kon het niet liggen. Ook de opmerking van de veilingmeester ‘Al koop je hem en verkoop je het morgen voor het dubbele’ leverde geen bod op.

Altijd spannend

Naast publiek zaten er ook enkele kunstenaars in de zaal. Het is toch altijd spannend om te zien hoeveel je eigen werk gaat opleveren. Ineke ter Horst uit Ermelo had haar werk ‘het meisje met de parel’ ingebracht. ,,Jammer dat de animo wat minder was, maar na de pauze zijn er toch wel een aantal stukken verkocht. Mijn schilderij is verkocht voor 400 euro en daar ben ik zeer tevreden over. ik heb zelf een schilderij gekocht van Harrie de Boer een afdruk grafisch (zwart,wit) van een zelfportret. Ook de Ermelose kunstenaar Daniëlle Terpstra had werk ingebracht. ,,Ik heb geen link met Ghana of specifiek deze organisatie. Maar ik heb altijd wel goede doelen gesteund in mijn werk. Meestal hebben die wel wat met kinderen te maken, heb ik toch een zwak voor. Ik ben begonnen met schilderen toen ik nog op de kunstacademie zat, nu 10 jaar geleden. Na de academie ben ik ermee gestopt en afgelopen november heb ik het weer opgepakt. Ik maak altijd abstract werk, werk waar een emotie in zit en waar iemand een emotie mee kan hebben.’’ Terpstra heeft nooit eerder geëxposeerd of werk verkocht en is daarom blij dat haar schilderij toch honderd euro heeft opgebracht voor het goede doel.

Al met al werd er gistermiddag toch een kleine € 2500,00 opgehaald voor het Ghanese project. Daar kunnen de organisatoren veel voor doen. Dick Haan gaat binnenkort weer richting Afrika, hij concludeert: ,,Ik denk dat de grote winst van deze dag de gerealiseerde contacten en bekendheid zijn geweest.’’ Henk Bralts gaat eind april naar het St.Mary’s Hospital om daar de speeltoestellen zelf te maken van hout. Als ervaren woodcarver neemt hij zijn kettingzagen mee om daar met lokaal hout aan de slag te gaan.