Look who’s walking

ERMELO – Voor veel wandelaars in binnen- en buitenland is de Nijmeegse Vierdaagsekoorts al losgebarsten. Veel lopers hebben genoeg trainingskilometers in de benen zitten om het nu wat rustig aan doen, voorbereidingen treffen voor de overnachting en dan naar Nijmegen af te reizen. Vanaf zaterdag laten we iedere dag een Ermelose loper aan het woord met zijn of haar persoonlijke ervaringen vanuit de befaamde wandeltocht.

Ina Vliek (37) loopt dit jaar met haar zoon Melvin (12). Maar ook haar vader (67) en zus (38) lopen mee. Vanmorgen startten 42.648 wandelaars aan de tocht der tochten. Vandaag de eerste dag, de dag van Elst. De route is iets verlegd ten opzichte van vorig jaar. Moeder en zoon Vliek zijn vanmorgen om 7.30 uur gestart. Het was een mooie zonnige dag, met aan het begin wat regen. Maar die hield snel op en werd het beter. ,,Het was een goede dag, met veel zon, dus soms ook iets te warm.’’ De vierdaagse loop je niet ongetraind, dus ook Ina Vliek en haar zoon hadden al voldoende kilometers in de benen. ,,We zijn in februari begonnen met trainen, eerst vijf kilometer en dan elke maand vijf er bij,’’ meldde Ina Vliek ons aan het begin van de Vierdaagse. Na een flinke dag wandelen, de route voert de lopers door de Betuwe, kwamen de Ermeloërs om 15.30 uur weer Nijmegen binnen. Halverwege bleek een blaar toch wel last te veroorzaken waardoor er een EHBO-post werd aangedaan. ,,Mooi beplakt, maar wel warm hoor, dat merk ik nu pas,’’ meldde Ina Vliek op haar Facebookpagina. Overigens meldde het Rode Kruis dat er dit jaar op de eerste dag zo’n dertig procent meer blaren zijn geprikt dan voorgaande jaren. Waarschijnlijk is de regen in de ochtend en de hoge temperatuur daarvan de oorzaak. Maar uiteindelijk kon op de eerste dag de finish worden behaald. ,,Al met al een goede eerste dag.’’ Zowel moeder als zoon hebben het er goed afgebracht. Melvin, een sportman in hart en nieren is wel wat gewend. Zo werd deze jeugdspeler van EFC’58 dit jaar kampioen met zijn team E3. Als het aan hem ligt, loopt hij natuurlijk de dagelijkse dertig kilometer uit. Ina Vliek mag als begeleider van haar zoon meelopen op een voor haar niet reglementaire afstand.

Week vakantie

Moeder en zoon Vliek zijn afgelopen zaterdag naar Nijmegen afgereisd en verblijven op een speciale 4-daagse camping. Vliek: ,,We verblijven op camping De Dennen en blijven daar tot zaterdag om daarna weer naar huis te gaan.’’ Morgen wacht hen de tweede dag, die voor velen als lastig en saai ervaren wordt; de dag van Wijchen.