Efficiënter, flexibeler en goedkoper wassen

ERMELO – Vorige week werden er in het Textiel Service Bedrijf (TSB), de wasserij van GGz Centraal, op Landgoed Veldwijk, twee enorme nieuwe wasmachines geplaatst. De machines waren zo groot dat er een gat in het dak moest worden gemaakt.

Overigens gold dat ook voor de twee oude vervangen wasmachines. Die konden ook niet meer door de deuren. Met een grote kraan werden deze machines uit het gebouw getakeld en de nieuwe machines weer terug geplaatst. Daarna werd het dak weer dicht gemaakt en konden de machines worden aangesloten. Het vervangen van de machines nam ongeveer twee dagen in beslag. Michel Ruhs, teamleider TSB: ,,De productie ging in die twee dagen gewoon door, al was het soms met wat vertraging. Gelukkig hebben we niet erg veel achterstand opgelopen.’’ De twee wasmachines die werden vervangen waren ongeveer vijftien jaar oud. Maar omdat de technologie snel gaat is het up-to-date houden van de apparatuur noodzakelijk. De nieuwe wasmachines, die elk veertig kilo was kunnen wassen, kunnen meer en zijn zeker een stuk zuiniger. Ze hebben de nieuwste techniek en volledig vrij programmeerbaar. Dit is ook belangrijk om in de toekomst op lagere temperatuur te kunnen wassen. Daarbij zijn ze volledig kantelbaar wat beter is voor de medewerkers omdat het minder belastend is voor onder andere de rug. De nieuwe wasmachines zijn geleverd door Wasserij Service Delft.

Textiel Service Bedrijf

Het Textiel Service Bedrijf op Landgoed Veldwijk is een van de weinige instellingswasserijen die er nog over zijn. Ruhs: ,,Wij reinigen eigenlijk alles, teveel om op te noemen. Behalve leer en suède, dat is echt een vak apart en doen maar enkele speciale stomerijen in Nederland.’’ Zoals gezegd reinigt de wasserij eigenlijk alles, onder andere de kleding van patiënten, bedrijfskleding van medewerkers, huishoudelijk textiel en beddengoed. Van dat laatste wordt er per jaar ongeveer 400.000 kg gewassen. Aan kleding wordt er ongeveer 70.000 kg gestoomd. Sinds enkele jaren reinigt het Textiel Service Berijf op landgoed Veldwijk niet alleen voor de eigen organisatie, maar ook voor drie groepen van ’s Heeren Loo, Skippy Rent (verhuur hoogwaardige hotellakens, servetten etc.) en voor de Preuverie (hotellinnen).