Apart en toch samen wonen

ERMELO – Middenin het nieuwe bouwproject aan de Kerklaan/ Postlaantje wil woningcorporatie Uwoon drie mantelzorgwoningen realiseren. Het wordt een woonvorm waarbij mensen die zorg nodig hebben toch zelfstandig kunnen wonen met daarboven de hoofdwoning voor de mantelzorger.

,,Op de begane grond komen zelfstandige woningen met eigen badkamer, woonkamer, keuken en slaapkamer,” vertelt projectleider Dick Zandvoort. Daarboven komen de hoofdwoningen op twee verdiepingen.” De mantelzorgwoningen krijgen één voordeur. ,,Maar daarachter komen twee deuren naar de aparte woningen.” Die constructie is waarschijnlijk ook nodig om geen AOW korting te krijgen als de overheid dergelijke bewoning als inwoning registreert. ,,Het gaat hier dan ook om verschillende huurders met een eigen huurcontract,” aldus Zandvoort. De projectleider zegt dat er door gebruik te maken van twee voordeuren ook meerdere verhuurmogelijkheden zijn. ,,Maar het streven blijft de woning beschikbaar te hebben voor dit doel.”

Scandinavië

Het concept voor deze meergeneratiewoningen, ook wel kangoeroewoningen genoemd, is overgewaaid uit Scandinavië. De eerste projecten op dit gebied stammen al uit eind jaren zeventig. Toen werden er in Almere de eerste woningen opgeleverd. Daar zijn ze inmiddels omgevormd tot studentenwoningen. Voor Ermelo is het een nieuwe formule. Uwoon zet deze woningen in voor een breed publiek, mits het een zorgrelatie heeft. Dat kan dus ook de zorg voor een gehandicapt volwassen kind zijn. ,,Dit is afhankelijk van de vraag,” zegt de vestigingsmanager van Uwoon, Iris Uittien. ,,Net zoals bij de verhuur van onze andere woningen krijgen woningzoekenden met een urgentie hierbij voorrang.”

Juridische problemen

Woningcorporaties die mantelzorgwoningen realiseerden, liepen tegen juridische problemen aan. Want wat gebeurt er als de zorgbehoevende komt te overlijden of uiteindelijk naar een verpleeghuis gaat? Moet de mantelzorger en het gezin dan ook de woning verlaten? En biedt de woningcorporatie dan andere passende woonruimte aan of moet men dan, net als ieder ander, inschrijven op de beschikbare woningen? Uittien: ,,Dat zijn lastige kwesties die nog moeten worden uitgewerkt. Ook juridisch moet een en ander nog worden gecheckt.” Overigens blijkt uit de praktijk dat het voor zowel de mantelzorger als de mantelzorgontvanger een grote stap is om in deze woonvorm samen te gaan. Veel vaker wordt bij dergelijke situaties gebruik gemaakt van een tijdelijke unit die bij een bestaande woning wordt geplaatst. Maar dan gaat het niet om sociale huurwoningen.