Ermelo blij met vijfde plaats

ERMELO - De gemeente Amsterdam is uitgeroepen tot winnaar van elfde editie van de Topsportgemeente van het jaar verkiezing. Ermelo eindigde uiteindelijk op de vijfde plaats.

,,We zijn van plaats 16 naar een top vijf notering gegaan,” vertelt een trotse beleidsmedewerker Peter van der Kemp van de gemeente Ermelo. ,,En de topprestaties gaan gewoon door. Kijk naar DeVeDo, naar Sparta, DVS’33 2 die zaterdag kampioen werd.” De gemeente Ermelo heeft de afgelopen jaren een nieuw sportbeleid ingezet. Zo zijn er een aantal buurtsportcoaches aangesteld en is er geïnvesteerd in de sportaccommodaties. ,,We hopen dat de successen doorzetten en dat we volgend jaar zelfs een plaats in de top-3 kunnen bemachtigen.

Topsportprestaties

Amsterdam kende vorig jaar de beste topsportprestaties, gemeten over 41 landelijke sportcompetities en gerelateerd aan het aantal inwoners. De hoofdstad was in 2015 met maar liefst 35 teams actief in de onderzochte competities. Deze teams behaalden met hun eindklasseringen voldoende punten om alle andere gemeenten achter zich te laten en de titel in de wacht te slepen. Twee Amsterdamse topteams slaagden er vorig jaar in de landstitel te veroveren. Dosti United (cricket) en de Amsterdam Crusaders (American Football) leverden met hun kampioenschap een fraaie bijdrage aan het puntentotaal van de hoofdstad. Daarnaast haalde Amsterdam vooral veel punten met haar voetbalteams. Zo eindigden Ajax (eredivisie), ASV De Dijk (zondag hoofdklasse A) en de dames van Ajax (eredivisie) en Buitenveldert (topklasse) allen op de tweede plaats in hun competities. Ook de handbalsters van VOC hoefden slechts één team voor te laten gaan in de strijd om de landstitel.

Derde keer

Door Amsterdamse teams werden in maar liefst 24 van de 41 topcompetities punten behaald. Amsterdam neemt de titel over van Bunschoten dat in 2014 met de eer ging strijken. Het is de derde keer dat de hoofdstad wordt uitgeroepen tot topsportgemeente van het jaar. Ook in 2008 en 2005 was zij de gemeente met de beste topsportprestaties per inwoner. De jaarlijkse verkiezing is een initiatief van het sporteconomisch adviesbureau Sport2B, in samenwerking met Arko Sports Media.