Nieuwe bedrijfsvoering moet zorgen voor kwaliteit en stabiliteit

ERMELO – Zorg en Ondersteuning staat negatief in de schijnwerpers en er doen allerlei verhalen de ronde. De directie werd inderdaad op non-actief gesteld, maar de organisatie heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om het negatieve beeld bij te stellen.

Ermelo van Nu heeft gesproken met verschillende betrokkenen bij Zorg & Ondersteuning. Het verhaal zal in twee delen worden gepubliceerd. Vandaag komen de voorzitter van de Raad van Commissarissen Willem Zoer en directeur Aziz Hadou aan het woord. Morgen vertellen interim-bestuurder Dre Meerding en directeur Sjoerd van Kammen hun verhaal.

Willem Zoer: ,,We zijn in april door de directie benaderd om Raad van Commissarissen (RvC) te worden en we hebben twee gesprekken gehad. We waren amper geïnstalleerd toen het gedoe begon. In november 2015 is de onenigheid tussen de beide directeuren Sjoerd van Kammen en Aziz Hadou begonnen en dat liep dusdanig uit de hand dat de RvC moest ingrijpen,’’. De RvC heeft geen hiërarchische bevoegdheid, alleen adviserend en controlerend, en heeft daarom een onafhankelijke partij ingeschakeld om de zaken uit te zoeken. Zoer: ,,Door bureau Ypsilon zijn er gesprekken gevoerd met betrokkenen, maar er bleven twee verhalen met twee meningen. De directeuren konden niet meer met elkaar door één deur waarop wij hebben gemeend de beide directeuren op non-actief moeten stellen.’’ Daarnaast werd er door de RvC een bureau ingeschakeld om te onderzoeken hoe de besteding van gelden is geweest. ,,Dit onderzoek loopt nu nog, dus daar zeg ik nog niets over. Ik weet het ook niet. Maar met een positieve uitslag kunnen we te zijner tijd in ieder geval de cliënten, maar ook de geldverstrekkers weer recht in de ogen kijken.’’ De hulpverleningsorganisatie Zorg en Ondersteuning bestaat sinds juni 2014 en is indertijd opgericht door Van Kammen en Hadou. Het biedt zorg en ondersteuning aan (jong) volwassenen, mensen met een licht verstandelijke beperking en cliënten uit de GGz.

Vertrokken

Het is een moeilijke periode voor zowel de RvC, directie, medewerkers als cliënten. Iedereen kreeg er mee te maken. In die periode zijn er nogal wat cliënten bij Z&O vertrokken. ,,Enerzijds vanwege het gedoe, anderzijds doordat andere partijen aan deze ‘zwakke’ mensen zijn gaan trekken. De meesten van hen vallen onder de WLZ en hebben hoge indicaties, dus interessant en werden overgehaald naar hen te komen,’’ legt de voorzitter uit. ,,Ook is er enig verloop geweest onder het personeel, vrijwillig, maar er zijn ook enkele contracten niet verlengd. Er moest immers ook een kwaliteitsslag gemaakt worden. En ik moet eerlijk zeggen dat het op sommige punten ook wel aan kwaliteit ontbrak.’’ De afgelopen maanden is er een interim-manager aangesteld en is er ingezet op kwaliteitsverbetering. Zoer: ,,We hebben nu een andere bestuurder, de organisatie is veranderd en ik hoor nu ook al wel om me heen dat cliënten dat ook wel prettig vinden: ‘de zorg is weer goed’.’’

Te groot

,,Er is inderdaad een verschil van mening, een visieverschil over de organisatie van Z&O,’’ beaamt Aziz Hadou. ,,We hebben altijd hard gewerkt, maar zijn te snel te groot geworden. Er komt dan zoveel op je af, daar heb je dan andere mensen voor nodig. We hebben wel altijd goede zorg geleverd, daar ben ik 100% van overtuigd. Ik krijg nu nog steeds telefoontjes van cliënten of ze spreken me aan en vragen wanneer ik terug kom.’’ Over het conflict met zijn voormalige collega Sjoerd van Kammen wil Hadou niet zoveel kwijt. ,,We hebben inderdaad een conflict gehad en gelukkig hadden we net een RvC aangesteld en die hebben ons op non-actief gesteld om afstand te nemen. Dat is wat er nu nog gaande is. De samenwerking met Sjoerd is beschadigd en dat komt ook niet meer goed.’’ De beide directeuren zouden in eerste instantie tot februari op non-actief staan, maar het is beide mannen nog niet gelukt om er samen uit te komen. ,,We zijn aan het onderzoeken of iemand van ons bij Z&O blijft of dat het aan een derde wordt verkocht. Maar we zijn er mee bezig en er komt zo spoedig mogelijk een oplossing.’’ Veel mensen zijn verbaasd dat Hadou gewoon door gaat met zijn werk, alleen niet meer bij Zorg en Ondersteuning. ,,Momenteel blijf ik inderdaad zorg leveren, alleen nu op persoonlijke titel. Ik heb altijd dit werk gedaan en heb veel ervaring in de zorg en dat laat ik niet zo maar aan de kant zetten.’’