'Mijn vader zit ook bij de brandweer'

ERMELO – Het brandweerkorps in Ermelo zoekt, net als in veel omliggende plaatsen, versterking. De informatieavond die onlangs gehouden werd, leverde drie nieuwe sollicitanten op. ,,Ik ben niet ontevreden,” stelde korpsleider Alfred van Asselt. ,,Maar aan het eind van het jaar zwaaien een aantal oudgedienden af en ik wil graag het korps op peil houden.”

Ook landelijk is het aantal brandweerlieden opnieuw iets gekrompen meldde het CBS vorige week. Op 1 januari 2016 waren bij de Nederlandse brandweer bijna 28 duizend mensen in dienst. Een kleine 24 duizend mensen behoren tot het operationeel personeel en is brandweerman of -vrouw . Meer dan 5 duizend van de brandweerlieden (ruim 20 procent ) is beroeps. Ermelo kent een vrijwillige brandweer van zo’n 36 personen. Landelijk zijn er bijna 19.000 brandweerlieden (ongeveer 80 procent van het operationeel personeel) die worden gerekend tot de vrijwillige brandweer. Dit aantal neemt al een paar jaar af.

Jonge aanwas

Onlangs maakte de Ermelose Jan Bast (18) de overstap van de jeugdbrandweer naar het Ermelose korps. ,,Mijn vader zit ook bij de brandweer, ik heb het met de paplepel binnen gekregen,” vertelt hij enigszins trots. Toch is het geen vanzelfsprekende stap. ,,Ik kan nu beginnen aan de opleiding omdat ik bijna mijn school heb afgemaakt en ik een werkgever in Ermelo heb gevonden die zijn medewerking wil verlenen.” Bast gaat aan het werk bij Jansen Electrotechniek. ,,Ik heb dit meegenomen in de sollicitatieprocedure. Hij zocht personeel en ik een werkgever die mij deze ruimte geeft.” Dat laatste is voor veel werkgevers steeds lastiger. ,,Allereerst heeft dat te maken met de functie die mensen bekleden. Niet iedereen kan op elk moment zijn werk zomaar even neerleggen,” vertelt Van Asselt. Daarnaast constateert de korpsleider dat mensen in Ermelo ook steeds vaker forenzen en dus niet in Ermelo werkzaam zijn. Daarom kijkt het korps bijvoorbeeld ook naar huisvrouwen en ZZP-ers met ambitie. ,,Mensen die willen werken in een team, die altijd bereid zijn een helpende hand te bieden en van een uitdaging houden.” Kijk voor meer informatie op www.brandweerermelo.nl