Eindelijk glasvezel in buitengebied

ERMELO - Vanmiddag ondertekende wethouder Esther Heutink het regionaal convenant om glasvezel voor buitengebied mogelijk te maken. Het convenant maakt de weg vrij om met de inschrijfperiode en de aanleg van start te gaan.

Gemeenten Apeldoorn, Brummen, Elburg, Epe, Ermelo, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Voorst, Regio Noord-Veluwe (RNV), Stichting Breedband Noord-Veluwe en Communication Infrastructure Fund (CIF) slaan de handen ineen voor de aanleg van snel internet in de buitengebieden van de Veluwe. Het gaat om ongeveer 40.000 aansluitingen. Doel is dat de aanleg eind 2018 in de elf gemeenten is afgerond.

Snelle verbinding

Snelle en betrouwbare digitale verbindingen zijn heel belangrijk. In de komende jaren zal dit belang in hoog tempo verder toenemen. Nu alle grote kernen op de Noord-Veluwe voorzien zijn van glasvezel, richt de aandacht zich op de buitengebieden. Juist daar zijn de verbindingen minimaal. Goede digitale verbindingen zijn er onmisbaar voor de leefbaarheid en voor de bedrijvigheid.

Stichting Breedband

Ongeveer 2,5 jaar geleden hebben vijf inwoners van de Noord-Veluwe de Stichting Breedband Noord-Veluwe opgericht en zich als doel gesteld om snel internet in de buitengebieden van de Veluwe te realiseren. De stichting heeft na veel onderzoekswerk een haalbare en betaalbare oplossing gevonden bij CIF. Daarna is er intensief overleg geweest met de gemeenten. De ondertekening is daarom een feestelijk moment en belangrijke stap dichter bij het doel van de stichting.