Veel vrijwilligers in touw voor goede doelen

ERMELO – Vandaag wordt voor de vijftigste keer de Ermelose Boeldag gehouden. Een evenement wat niet alleen Ermelo’s publiek trekt, maar zelfs buiten de provinciegrenzen bekend is.

Er stonden voor negenen op drie plekken van het Boeldagterrein al rijen mensen. ,,Immers, als je de eerste bent, krijg je de mooiste koopjes,’’ sprak een van de bezoekers. De laatste spullen werden op de kramen gelegd en het hobbelpaard van dokter Anneveldt werd naar zijn plaats gereden. Er viel vanmorgen nog een beetje miezerige regen. ,,We zijn al die jaren afhankelijk van het weer, maar het weer zal vandaag meewerken,’’ sprak voorzitter Peter Verbaan tijdens de opening van de vijftigste boeldag. ,,Een mooi begin van een nog mooiere dag. Als vijftig jaar zo’n prachtige actie in ons dorp kan bestaan, is het toch een voorrecht om daar getuige van te mogen zijn. Al vijftig jaar zijn we afhankelijk van al die vrijwilligers die vandaag hier zijn, maar die ook al het werk er om heen doen. Dank daar voor. Het is een historisch moment, maar ook een psychologisch moment: de Boeldag is geopend.’’

Kruudmoes

Dit jaar is het de derde keer dat het vertrouwde boeldagterrein bij de Goede Herderkerk werd verruild voor de parkeerplaats bij het Kerkelijk Centrum. Maar de aanloop is er niet minder door. ,,Er zijn al weer mensen die kruudmoes hebben besteld,’’ lacht Doortje van Dasler. ,,Ze zijn bang dat ze anders te laat zijn en het op is. Het gaat immers altijd heel snel.’’ Van Dasler heeft gisteren, samen met vriendin Hennie Schoonhoven, zo’n tweehonderd liter van dit traditionele gerecht gemaakt. Evert Jan Anneveldt haalt de laatste vuiltjes van de oude draaimolen. Die kan vandaag weer dienst doen. De kerkzaal van het Kerkelijk Centrum staat helemaal vol met kramen, zelfs de hal wordt volledig benut. Opeens een knal en de vloer wordt rood. Een fles wijn spat op de grond uiteen. ,,Ach, niet alles loopt altijd perfect,’’ lacht Peter Verbaan. Vrijwilligers schieten te hulp en de EHBO-medewerkers dweilen de vloer. Ook weer opgelost.

Kip

Bij het rad van fortuin worden de lootjes weer flink verkocht. Allerlei prijzen zijn er te winnen, bijeen gebracht door giften van onder andere ondernemers. Op de tafel een kooitje met enkele mooie kipjes: Sebright krieltjes. Een vrouw is de gelukkige, ze wint een kipje. ,,Tja, die hoef ik eigenlijk niet, hoor.’’ Geen probleem, ze krijgt een andere prijs mee. Twee jongens winnen ook een prijs, maar hadden eigenlijk hun zinnen gezet op een kipje. ,,Nou, regel maar een doos, dan krijg je de kip.’’ Even later komen de jongens terug met een doosje en gaat het kipje in de doos. De jongens lopen blij verder. ,,En nu maar hopen dat ze die niet gaan opeten,’’ lachen de mannen achter de kraam.

Veiling

In de Rehobothkerk staan de spullen uitgestald voor de veiling. ,,Tja, het pronkstuk van de veiling? Dat is moeilijk te zeggen,’’ zegt Bert Willering die al zo’n dertig jaar de veiling samenstelt. ,,Misschien wel de taartlepeltjes.’’ Elf zilveren taartschepjes liggen uitgestald op een van de tafels. ,,Ze zijn echt zilver en zijn uit ca 1890 De schepjes zijn gemaakt bij Wed. A. Kuijlenburg in Schoonhoven. We hebben gelukkig hulp van oud juwelier Elton Wajer, die dit voor ons uitzoekt.’’ Toch intrigeren twee messing voorwerpen ook. ,,Weet je wat dit zijn?’’ vraagt Dick Hoogenboom. Na een ontkennend antwoord legt hij uit: ,,Dit zijn ridderstijgbeugels.’’ Na onze verbaasde blikken vult Willering aan: ,,Ja, klopt. Het zijn oude Spaanse stijgbeugels. Ze hebben heel lang in de kelder van de Kringloopwinkel gelegen want niemand wist wat dit was. Ik ben op een gegeven moment gaan googlen en ontdekte zo wat het is.’’ Willering is het hele jaar bezig om de mooie spullen voor de veiling bijeen te brengen. ,,En het mooie is dat het allemaal spul is wat we krijgen. Mensen geven het ons.’’ Daarmee heeft hij dan ook meteen de kern van de Boeldag te pakken.