Organisaties handelen met gesloten beurs

ERMELO – Gisteravond werden er 56 matches gesloten tijdens de eerste Ermelose Beursvloer in Chr. College Groevenbeek. ,,Ongelofelijk,” reageerde Rabobank kantoordirecteur Marcel Korving trots. De deals vertegenwoordigen samen een waarde van bijna € 40.000,-.

Bedrijven en maatschappelijke organisaties konden gisteren elkaars kennis, tijd en behoeftes verhandelden. Daarnaast was het een uitgelezen kans om te netwerken. De Maatschappelijke Beursvloer wordt al in verschillende steden georganiseerd en levert veel leuke matches op. Het is voor maatschappelijke organisaties en stichtingen dé manier om iets gedaan te krijgen, zonder dat het direct geld kost. Integendeel, ze geven ondernemers er iets voor terug. De ene dienst was de andere waard. De kennis van de bedrijven kon worden ingezet voor de maatschappelijke organisaties. Er kwamen 42 bedrijven en maatschappelijke organisaties tot matches. ,,Het is voor ons de eerste keer dat we dit evenement organiseren, dus best wel spannend,’’ vertelde Korving vooraf. Hij vormt samen met een aantal anderen het projectteam die deze beursvloer voorbereidde. ,,De beursvloer is een leuke en snelle manier om bedrijven, maatschappelijke organisaties, scholen en overheid bij elkaar te brengen,’’ vulde projectleider Hanneke Jonkers aan.

Gesloten beurs

Voorafgaand aan de Beursvloer konden bedrijven en organisaties onder het genot van een hapje en drankje eerst kennismaken en netwerken. Om 18.00 uur opende wethouder Laurens Klappe met een klap op de gong de beurs. De vertegenwoordigers van de maatschappelijke organisaties verspreiden zich over de zaal en legden contacten met de gewenste bedrijven. Net zoals bij een echte beurs waren er ook op de Ermelose Beursvloer hoekmannen, die de bedrijven en organisaties konden ondersteunen in het samenbrengen van matches. Het duurde niet lang of speaker Hans van Zetten kon de eerste match melden. Al snel gingen de matches in een hoog tempo over de ‘tafels’. ,,Er wordt verhandeld met een gesloten beurs. Maar elke prestatie vertegenwoordigt wel een bedrag. Zo wordt er voor arbeid vijftig euro berekend en levering van kennis is tachtig euro waard. Een workshop vertegenwoordigt een bedrag van 300 tot 400 euro,’’ legde Bram Anvelink, accountmanager van de Rabobank uit.

Driehoeksmatch

Stal van Zundert had een goede match met LooHorst Landscaping. ,,Wij hebben in de theetuin fruitbomen staan. Die moeten worden gesnoeid, maar wij hebben de kennis niet,’’ vertelde Wilfried van Zundert. ,,LooHorst Landscaping organiseert praktijkcursussen voor personeel. Zij gaan daarvoor nu bij ons in de tuin de bomen snoeien en wij zorgen voor een hapje en drankje. Mooi toch?’’ Proson gaat een nieuwjaarsborrel voor de vrijwilligers van Museum Het Pakhuis cateren. Medewerkers van het museum geven in ruil hiervoor een museumrondleiding voor de medewerkers van Proson voor terug. De meest spraakmakende match was die tussen CBB, Ermelo van NU en museum Het Pakhuis: een ‘driehoeksverhouding’. De digitale krant gaat een video-advertorial voor de blindenbibliotheek maken. Omdat de bibliotheek de ondernemers niet direct iets terug te geven had, stelde Natalie Overkamp van Ermelo van NU, die tevens medewerker van Het Pakhuis is, voor de tegenprestatie door te schuiven. De CBB gaat binnenkort de tekstborden voor de nieuwe tentoonstelling van het museum omzetten in braille. Een match die volgens de Beursvloerberekening wel elfhonderd euro vertegenwoordigde. Ook de wethouder had namens de gemeente enkele matches gesloten; met Stichting Schapedrift, Interakt Contour en Leonardo da Vinci.

Meer producten

Aan het eind van de avond kon notaris Olf Koekoek melden dat er 56 matches waren gesloten voor een totaalbedrag van bijna 40.000 euro. De organisatie keek zeer tevreden terug op deze avond. Toch zijn er wel enkele verbeterpunten te bedenken. Korving: ,,We gaan nog eens kritisch evalueren en kijken wat er nog verbeterd kan worden. Dit is een mooie start, maar ik denk zelf aan nog meer bedrijven, die concrete zaken kunnen aanbieden. Dit positieve verhaal moet doorverteld worden en dan kan het volgend jaar nog groter.’’