Hoogste betrokkenheid burgers Ermelo

ERMELO – Gisteravond kwamen zo’n veertig Whatsappgroepbeheerders, politie en gemeente bijeen om ervaringen uit te wisselen en zo met elkaar de formule te versterken.

Op uitnodiging van de gemeente Harderwijk, Putten en Ermelo kwamen de Whatsappbeheerders uit deze plaatsen in De Heerlickheijd van Ermelo bij elkaar om in gesprek te gaan met de politie en de gemeenten. Het doel van deze avond was om ervaringen uit te wisselen maar ook om te bespreken hoe men kan samenwerken om de aanpak woninginbraken op te pakken. Burgemeester André Baars gaf mede namens zijn collega’s uit de beide buurtgemeenten aan dat zij blij waren met dit particuliere initiatief. ,,Het is goed dat burgers als buren naar elkaar omzien en betrokken zijn bij elkaar. Wij kunnen als politie niet overal zijn en hebben op meerdere plekken ogen en oren nodig. Daarbij is het goed dat burgers elkaar, maar ook de politie informeren over verdachte situaties waardoor de politie adequater en sneller kan reageren. En, we merken steeds meer dat dit ook echt werkt.’’ Daarbij gaf Baars ook wel een aandachtspunt: ,,We moeten wel oppassen dat de groepen op de juiste manier worden gebruikt, want is het kan ook heel gemakkelijk de verkeerde kant opgaan.’’ Ook de wijkagenten en vertegenwoordigers van de drie gemeenten waren aanwezig. Er waren zo’n zestig beheerders van Whatsappgroepen uitgenodigd. Wijkagent Johan Wakker gaf een presentatie over de functie van de Whatsappgroepen en wat dit in de praktijk betekende en opleverde. ,,Het gaat vooral om het verkleinen van de slachtofferkans, dat is wat deze groepen doen. Helaas lossen we maar een klein gedeelte van de inbraken op, maar daarbij zijn we blij met alle informatie die vanuit de groepen komen. De buurtgroepen signaleren verdachte situaties en geven dit direct door aan de politie.’’ Wakker gaf aan dat de politie vooral signalementen, waar gaat de dader heen en hoe verplaatst hij/zij zich wil weten. ,,Je kunt nooit te veel doorgeven. En daarbij, altijd 112 bellen.’’

Brede dekking

Vervolgens gaf Whatsappbeheerder Drielanden, Martin Timmermans zijn ervaringen weer. Vanuit zijn wijk in Drielanden zijn zo’n 60% van de bewoners aangesloten bij de Whatsappgroep, waardoor een groot gedeelte van de wijk is bestreken. Naast de app, die wordt gebruikt voor meldingen, is er een faceboekpagina. Deze wordt gebruikt voor mededelingen van algemene aard. Helaas is er nog geen cijfers bekend wat de Whatsappgroepen hebben opgeleverd in de bestrijding van woninginbraken. Paul van Diermen van de gemeente Harderwijk gaf aan dat de cijfers van de afgelopen twee, drie jaar gunstiger zijn dan de jaren daarvoor. Ook wijkagent Jelle van Heerikhuizen van Ermelo CentrumZuid kon melden dat er voorgaande jaren meer woninginbraken waren dan afgelopen jaar. ,,Of dit ligt aan de buurtgroepen is (nog) niet meetbaar, maar we denken het wel.’’ Bert Everleens, teamchef Veluwe West, gaf aan dat hij met de gemeenten gaat oppakken om op korte termijn de cijfers boven tafel te krijgen.

Burgernet nieuws

Frans Timmermans, coördinator High ImpactCrime en daarnaast ook manager Burgernet voor Oost Nederland kon melden dat onze regio hoog scoorde in betrokkenheid van de inwoners. ,,Jullie zitten hier hoger dan het landelijk gemiddelde. En die is tien procent.’’ Ermelo scoort het hoogst: 14,9%, Putten 14,3% en Harderwijk zit ook nog boven het gemiddelde, namelijk 12, 5%. Timmermans: ,,Jullie mogen trots zijn op de dekkingsgraad, deze drie plaatsen staan aan de top van Oost Nederland. Dat is dankzij de gemeenten, de politie, maar ook dankzij de vele Whatsappgroepen. Een voorbeeld voor Oost Nederland.’’ Timmermans kon gisteravond ook een nieuwtje melden. Er komt een uitbreiding van Burgernet, namelijk Burgernetmail. Daags na bijvoorbeeld een inbraak wordt er een mail uitgezet in een bepaalde buurt en er wordt door de politie uit dat gebied gevraagd om informatie. Leden kunnen dan direct mailen met het politieteam en zo contact maken en elkaar informeren. Timmermans wil bereiken dat alle Whatsappbeheerders lid worden van dit fijnmazig netwerk. Zowel de wijkagenten, de Whatsappbeheerders als de gemeenten roepen vooral burgers op om lid te worden van de Whatsappgroep. Alleen op deze manier kunnen inbraken, maar ook andere calamiteiten snel worden gemeld en opgelost.