Raadsleden steken handen uit de mouwen voor lokale landschap 

ERMELO - Meewerken aan natuurherstel in eigen dorp? Dat kan en wel op zaterdag 5 november. Bea van ’t Hul (Progressief Ermelo) en Ronald van Veen (ChristenUnie Ermelo), beiden raadslid in onze gemeente, maken zich hard voor een eigen Natuurwerkdag in Ermelo. 

,,In Ermelo hebben we veel mooie natuur, die helaas ook te lijden heeft onder keuzes die wij als raad maken. Soms moet natuur wijken voor fietspaden of woningbouw. Dat zijn ook belangrijke onderwerpen voor Ermelo, maar dat schuurt af en toe," aldus Van 't Hul. ,,Als politieke partijen vragen we om die reden regelmatig aandacht voor het natuuronderhoud. Deze keer doe ik dat door praktisch de handen uit de mouwen te steken en de eerste Ermelose Natuurwerkdag te organiseren. Niet alleen erover te praten maar juist door te doen!" 

Beleefbaar maken

Van Veen spreekt uit ervaring. ,,In 2015 heb ik meegeholpen bij de Natuurwerkdag in Epe, op de Tongerense heide. Toen ik daar bezig was bedacht ik mij ineens dat het leuk zou zijn om dit ook in Ermelo te doen, voor Ermelo en met Ermeloërs." Het beleefbaar maken de natuur vinden beiden een belangrijke waarde. ,,Daarnaast wil ik handelen vanuit mijn Christelijk gedachtegoed, het zorgdragen voor de Schepping en die beheren," zegt Van Veen. ,,Dat is onze taak." In overleg met bosbeheerder Henkjan Zwart, is er gekozen voor het Speulderveld aan de Garderenseweg als locatie voor de natuurwerkdag. Doelstelling daarbij is het herstellen van het heidelandschap en het beleefbaar maken van het Ermelose cultuurlandschap in onze buurtschap Speuld. “Als we het landschap beheren, zorgen we dat het behouden blijft voor de toekomst. Dan kunnen de volgende generaties ook genieten van wat wij in Ermelo nu te bieden hebben”, aldus van ’t Hul en van Veen. Vandaar dat we er een Ermelose Natuurwerkdag van hebben gemaakt. Overigens gaat ook de Scouting aan de slag. Zij maken een begin bij het Indianenbos waar de komende periode een compleet masterplan wordt gerealiseerd. 

Verbossen

Een gedeelte van het Speulderveld is nu aan het verbossen. ,,Het is de bedoeling dat we het open heidelandschap hier weer terug laten komen," vertelt Bea van 't Hul. ,,Concreet betekent dit dat we het jonge opschot, met name berkenbomen en vliegdennen, gaan verwijderen. Daarmee krijgt de heide de kans om te herstellen." Uiteraard kan iedereen meehelpen. ,,Dat zouden we heel fijn vinden. Vele handen maken ligt werk, wordt gezegd." Opgeven kan door via de landelijke website: www.natuurwerkdag.nl