Opschot en vliegdennen werden verwijderd

ERMELO - Organisatoren Ronald van Veen en Bea van ’t Hul kijken tevreden terug op een geweldige, eerste Natuurwerkdag. Het doel was om het opschot, vliegdennen en berken, op het Speulderveld te verwijderen zodat de heide kans krijgt zich te herstellen. Van Veen en van ’t Hul hadden het initiatief tot deze dag genomen om als gemeenteraadsleden naast het vele vergaderen ook eens de handen uit de mouwen te steken.

Met veertig vrijwilligers is er hard gewerkt. Het enthousiasme was groot. Enkele deelnemers hadden nog best even door willen gaan na de afsluitende lunch. Voor de meesten was de ochtend van knippen, zagen, bomen en takken verslepen en er houtwalletjes van maken wel genoeg. Het was een gemêleerd gezelschap van Ermeloërs, een vertegenwoordiging van Stichting Natuur- en Milieu Platform Ermelo, een studentenvereniging uit de omgeving Ede en Wageningen die dit weekend op kampeerboerderij Kindergoed logeert en buurtgenoten uit omliggende gemeenten.

Als geroepen

Een mevrouw uit Putten gaf met een knipoog aan dat ze meewerkt uit eigen belang omdat ze vaak wandelt op het Speulderveld en dit graag wil blijven doen in een mooie open omgeving. Een ander, die recentelijk in Ermelo is komen wonen, wandelt met haar partner ook vaak op het Speulderveld. Dit paar wat vanuit Noord-Holland naar Ermelo is verhuisd, had al eerder opgemerkt dat ze eigenlijk aan het werk zouden moeten omdat ze de heide zien verbossen. De natuurwerkdag kwam voor hen als geroepen en met veel inzet en plezier gingen ook zij aan de slag.

Praten

Toch was er ook enige kritiek, zoals een van de studenten opmerkte: ,,die raadsleden praten meer dan ze werken”, doelende op van Veen en Van ’t Hul, die vanuit hun rol als locatieleider veel rondliepen en uitleg gaven. Daarmee deden ze echter Folkje Spoelstra, René Arts en Alex Kleijnen tekort, alle drie de gemeenteraadsleden waren samen met fractieleden hard aan de slag. Een inwoner uit Ermelo-West was aanwezig met zijn buurmannen. Hij vertelde dat hij afgelopen jaren actief in zijn buurt bezig is geweest om het contact aan te halen tussen de buren onderling. Enkele keren per jaar doen ze wat samen, dat kan variëren van een buurt BBQ tot samen de dakgoten op een zaterdag schoonmaken. Ditmaal waren ze samen aan het werk voor Ermelo.

Presentje

De ochtend werd afgesloten met een gezamenlijke lunch. Van Veen en Van ’t Hul bedankten de aanwezigen voor hun inzet en aanwezigheid met een gemeende uitnodiging om volgend jaar weer mee te doen. Met een presentje van de landelijke natuurwerkdag en een kleinigheidje namens de gemeente Ermelo gingen de aanwezigen weer huiswaarts.