Vuvera moet plaats maken voor woningbouw

ERMELO - Zoals het er nu naar uitziet staat de Volksuniversiteit Veluwerand (Vuvera) medio volgend jaar op straat. ,,We voelen ons in de steek gelaten,” zegt voorzitter Ida Stoevelaar. Sinds september 1986 is de Volksuniversiteit in Ermelo gehuisvest in Het Palet, de voormalige kleuterschool Pinkeltje, aan de Kozakkenkamp. ,,Tot grote tevredenheid van cursisten, docenten en het bestuur. Maar vorige week is onze huurovereenkomst eenzijdig door de gemeente Ermelo opgezegd.”

Stoevelaar legt uit dat de gemeente een bruikleenovereenkomst heeft met Vuvera. ,,We hebben in deze overeenkomst geen opzegtermijn en er kan alleen opgezegd worden met wederzijds goedvinden.” Op 30 november werd het bestuur echter uitgenodigd bij wethouder Jan van Eijsden om vervolgens een opzeggingsbrief in ontvangst te nemen. ,,Het is gewoon bizar. De gemeente onderschrijft het maatschappelijk belang van onze stichting. De opzegging is in conflict met alles. De enige opmerking die we meekregen, is dat de gemeente ons graag ziet in het Huis van Bestuur en Cultuur, maar dat wordt niet eerder dan ergens in 2019.” Nu zit Vuvera met de programmering voor het nieuwe seizoen in haar maag. Per 1 juli 2017 zal Het Palet niet langer als onderkomen door Vuvera gebruikt mogen worden. ,,Er moet woningbouw op dit grondstuk plaatsvinden,” vertelt de voorzitter, boos op de manier waarop een en ander gecommuniceerd is. ,,We zaten de 30e bij de wethouder en een dag later werd het woningbouwproject al bekend gemaakt in diverse media.”

Op zoek naar atelier

Er is geen alternatief geboden door de gemeente. ,,Het bestuur had wel iets anders verwacht na een 30 jarige samenwerking!” Natuurlijk heeft Stoevelaar ook al om zich heen gekeken, maar dat is nog niet eenvoudig. ,,Voor de creatieve lessen hebben we echt een atelierruimte nodig. Er moet een wonder gebeuren als we dat op korte termijn kunnen vinden.” Overigens vindt het bestuur van Vuvera dat de manier waarop dit gecommuniceerd is geen schoonheidsprijs verdient. ,,We vragen gewoon meer tijd. Daarom hebben we nu een eerste reactie gestuurd aan het adres van het college.” De Volksuniversiteit zal hard op zoek gaan naar onderdak want wachten tot het Huis van Bestuur en Cultuur klaar is, is geen optie.