Gebruik lachgas niet zonder risico

ERMELO – Dat er tijdens de feestdagen flink is genoten is duidelijk geworden door de (nog) hogere omzetten van supermarkten en slijters. Maar niet alleen aan eten en drank werd er door Ermeloërs tegoed gedaan, ook lachgas blijkt populair.

Op Tweede Kerstdag werd er in de Stationsstraat, ter hoogte van de horecagelegenheden, verschillende patronen gevonden. Het bleken lege, zogenaamde slagroompatronen te zijn. Een tiental patronen duidt op een flink ‘feestje’. Lachgas is een kleur- en geurloos gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O). Het gas wordt vooral gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties. Daarnaast wordt het gebruikt voor industriële doeleinden. Hoewel de eerste voor medicinaal gebruik is en, in principe, geschikt voor menselijk gebruik, is dat niet het geval bij de andere soort. Het is sterker omdat het niet is vermengd met zuurstof. Lachgas uit een patroon of cilinder kan niet direct gebruikt worden, maar gaat altijd via een ballon. Het effect wordt al naar enkele minuten bemerkt, maar zakt vrij snel weg. Lachgas verkocht in patronen valt sinds juli 2016 onder de Warenwet en niet meer onder de Geneesmiddelenwet.

Risico’s

Recent heeft het RIVM een onderzoek naar lachgas gepubliceerd waaruit blijkt dat de gevolgen van lachgas mee blijken te vallen. Het RIVM vond geen langdurige schadelijke effecten. Bij een ‘gewone’ hoeveelheid per maand kon men geen heftige gevolgen voor de gezondheid vinden. Met lachgas heb je kans op misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. De kans dat je eraan verslaafd raakt, is echter klein. Hoewel het gebruik van lachgas meestal zonder veel problemen verloopt, zijn er wel degelijk risico’s. Het kan leiden tot schade aan de hersenen en bij chronisch gebruik treedt er een tekort aan vitamine B12 op, wat kan leiden tot neurologische stoornissen. Het Trimbos raadt overigens het gebruik van lachgas af. ,,Hoewel er relatief weinig incidenten met het lachgas bekend is, is het wel drugs. En alle drugs zijn een risico, dus gebruik het gewoon niet.’’