'Meer zout dan anders'

ERMELO - Rijkswaterstaat waarschuwt dat mensen beter niet de weg op kunnen gaan als het niet hoeft. Wie vanmorgen wel moest, trof al vroeg de mannen op de strooiwagens. Ook Andries Knol was vanmorgen vroeg uit de veren om samen met zes collega’s van de buitendienst de straten in Ermelo van zout te voorzien.

Vandaag strooit hij 20 gram per vierkante meter, iets meer dan de standaard 15 gram, maar het is dan ook spekglad. Echte ongelukken hebben zich voor de middag nog niet voorgedaan in deze omgeving, landelijk zijn er al 250 aanrijdingen en ongelukken gemeld. ,,De Garderenseweg in Speuld is het gladst,” weet Knol. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de hogere ligging en het open landschap. ,,Daar heeft de gemeente Ermelo ook een meetpunt geplaatst, net als op de Dirk Staalweg en op de Buitenbrinkweg.” Al meer dan twintig jaar gaat Knol er bij gladheid uit om te strooien. ,,We krijgen een seintje van meteoconsult, maar raadplegen dus ook lokale meetpunten.”

Burgemeester rijdt mee 

Vanmorgen rijdt ook burgemeester André Baars mee. Hij zorgt met name voor de koffie. ,,Het stond al heel lang op mijn lijstje om een keer mee te rijden en vandaag lukte dat.” Baars is verbaasd over hoe lang de mannen moeten rijden voordat het hele traject gestrooid is. ,,En een aantal wegen moeten nog een tweede keer,” aldus de burgemeester die respect heeft voor de medewerkers. ,,Je ziet dat ze enorm moeten opletten. Ze moeten net als iedere automobilist goed op de weg letten, maar ook schuiven ze de weg schoon en ze moeten strooien.” De gemeente heeft voldoende strooizout op voorraad op de gemeentewerf. Meer beelden zijn te zien in Pauwnieuws, morgen, bij Ermelo van Nu.

Delta Berging

Delta Berging in Ermelo heeft eveneens een drukke ochtend. Martin Vis: ,,Vanmorgen om 00.15 uur kwam de eerste melding en daarna zijn we vanaf 03.30 uur continue aan het rijden geweest.’’ Delta Berging rijdt zowel in Almere, Lelystad als Emmeloord en Ermelo. ,,We hebben nu acht auto’s van de A-28 weggehaald.’’ Wat opvalt is dat met name op de hoofdwegen het zout niet goed is ingereden en daardoor blijft het glad. Doordat het zaterdag is en er weinig verkeer over de gestrooide wegen rijdt, krijgt het zout niet de gelegenheid z’n werk te doen. Vis: ,,De grootste drukte op de snelwegen is nu wel zo’n beetje voorbij. We gaan vanmiddag nog een aantal auto’s ophalen bij mensen thuis, die vanwege lichtere schade wel op eigen gelegenheid naar huis konden rijden.’’