Mag Ermelose politiek er ook wat van vinden?

ERMELO - Sinds 1998 maken de dassen het de gemeenten Harderwijk en Ermelo moeilijk. Diverse projecten moesten worden aangepast of zelfs afgeblazen door ‘altijd maar weer die das’. In november zijn er in Horst verkeersmaatregelen getroffen voor de dassenfamilie die verhuisd zouden worden uit Ermelo Noord. Maar zijn het wel díe dassen?

Tussen 1998 en 2000 was de das een belangrijke partij in de beslissing om een nieuw industriegebied tussen Harderwijk en Ermelo op Ermelo’s grondgebied aan te leggen. Op de plek waar de gemeente Ermelo bedrijven wilde vestigen, bleek er een grote dassenburcht te zijn. Dit werd pas in 2000 ontdekt. Het leefgebied van de das is wettelijk beschermd dus zou het bedrijventerrein te klein worden. Uiteindelijk ketste dit plan dan ook af vanwege de dassenburcht waardoor de gemeente Ermelo een investering van 1,3 miljoen gulden zag verdwijnen. Maar ook de aanleg van een nieuwe verbindingsweg tussen Harderwijk en Ermelo in 2005 liep stuk op dit beschermde dier. Het was bekend dat er een dassenburcht op het tracé lag en daar werd in de plannen rekening mee gehouden. Echter, nog maar net begonnen met het werk werd een tweede dassenburcht ontdekt waardoor direct de werkzaamheden werden stilgelegd. Deze burcht ontdekte men door dassensporen in de sneeuw te volgen. Om het foerageergebied van deze dieren in stand te houden werd daarom weer het tracé van de weg aangepast en werden er speciale voorzieningen getroffen, zoals dassentunnels en geleidehekken.

Geen verhuizing

Voor woningbouw in Drielanden-West zat de das opnieuw in de weg. In het stuk bos, aan de zuidzijde van de Groene Zoomweg, aan de Horloseweg, ter hoogte van De Hooge Geest ligt al jarenlang een dassenburcht. Deze dassenfamilie foerageert in de weilanden op Harderwijks grondgebied: het gebied waar nu woningbouw van Drielanden-West zal worden gerealiseerd. De dassen zijn op die weilanden aangewezen vanwege de regenwormen die hun hoofdvoedsel zijn. Als dus de foerageerplek van de dassen verdwijnt, betekent dit dat de das geen voedsel meer kan vinden. De Gemeente Harderwijk vroeg in 2012 een ontheffing aan van de flora en faunawet bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) waarbij een voorstel werd gedaan om de dassen te verplaatsen naar een gebied aan de Zeeweg, locatie Hoogenhof. De dassen liepen letterlijk in de weg bij de woningbouw in Drielanden. Op verzoek van de RVO werd onderzocht of er niet al dassen leefden op locatie Hoogenhof. Uit dit onderzoek bleek dat er alleen sprake zou zijn van tijdelijk gebruikte vluchtpijpen, maar niet van een bewoonde dassenburcht waarop de RVO de ontheffing verleende. In 2014 werd gemeld dat er sprake zou zijn van een bijburcht, dus van aanwezigheid van dassen, maar de ontheffing bleef geldig. Vorig jaar bevestigde de KNNV, vereniging voor Veldbiologie, echter dat er sprake was van een actieve en permanent bewoonde dassenburcht op locatie Hoogenhof aan de Zeeweg. Na onderzoek bleek namelijk dat er op locatie De Hooge Geest nog altijd sprake is van een actieve en permanent bewoonde dassenburcht. Deze bewering werd onderbouwd met foto- en filmbeelden. Het lijkt er op dat een verhuizing van de dassen naar de Zeeweg wellicht nooit heeft plaatsgevonden omdat er in Ermelo al een bewoonde dassenburcht was.

Rel

En nu is er dus een rel over de vermeende verplaatsing van de dassen uit Ermelo Noord. Gemeentebelang Harderwijk-Hierden heeft de Harderwijker wethouder vragen gesteld over deze verplaatsing. Zij zijn van mening dat Harderwijk in 2012 verkeerde informatie aan de RVO zou hebben verstrekt om zo toch de ontheffing te krijgen. Ook de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Noordwest Veluwe twijfelt aan de verhuizing. Zij beweren dat de dassen op De Hooge Geest helemaal niet zijn verhuisd en toch is Harderwijk begonnen met de bouwvoorbereidingen. Een vreemde situatie, vooral omdat het gaat over Ermelose dassen die door Harderwijker politiek worden gebruikt om Drielanden-West te realiseren. Het is echter vreemd dat hierover nooit is gesproken in de Ermelose Gemeenteraad. Mag de Ermelose politiek hier ook wat van vinden? Han Wilhelm, bioloog en fractievertegenwoordiger van BurgerBelangen Ermelo, vindt onderhand van wel. ,,Migratie naar de compensatielocatie aan de Zeeweg, is beslist geen optie omdat deze burcht al jarenlang permanent wordt bewoond door een Ermelose dassenfamilie.’’ Het lijkt hem noodzakelijk dat voor de gehele Harderwijkse dassenfamilie een nieuw en nog onbewoond leefgebied wordt ingericht. Wilhelm is benieuwd naar de rol van de gemeente Ermelo in het dassen-debat. ,,Je mag redelijkerwijs veronderstellen dat de gemeente Ermelo Harderwijk heeft geattendeerd op het feit dat de Hoogenhof beslist geen vervangende locatie kan zijn voor de Harderwijkse dassen. Het bevreemdt mij dan ook dat de gemeente Ermelo recentelijk het verzoek van Harderwijk richting de provincie heeft gesteund of de beschermingsstatus van de das niet versoepeld kan worden. We moeten vanwege zijn relatieve zeldzaamheid, daar dus zorgvuldig en wijs mee omgaan.’’ Wilhelm heeft over deze zaak van de week schriftelijke vragen bij het college ingediend.