Vitale ouderen vaker op vakantie

REGIO – 55-plussers gaan gemiddeld vaker op vakantie dan jongeren. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. De Veluwe is hierbij een goede uitvalsbasis. Recreatieondernemers in Ermelo spelen hier ook goed op in.

In 2012 is drie kwart van de Nederlanders van 55 jaar of ouder op vakantie geweest. Dat aandeel is gelijk aan dat van tien jaar geleden. Maar doordat het aantal 55-plussers met een kwart is toegenomen, groeit ook het aantal oudere vakantiegangers sterk. Het aantal vakantiegangers van 55 jaar en ouder, de naoorlogse geboortegolf, is gestegen van 2,8 miljoen in 2002 naar 3,5 miljoen in 2012, wat goed is voor 11,2 miljoen vakanties. Deze doelgroep brengt ruim 51 procent van hun vakanties in eigen land door. Van wie wel over de grens gaat, kiest 12% voor Duitsland. 'Actieve levensgenieters' noemt Roland Haage, eigenaar van recreatiepark De Haeghehorst deze mensen. ,,Wij worden al jaren goed gevonden door de 55-plusser. Zij komen genieten van onze heerlijke faciliteiten als het verwarmde binnenbad, de schone sanitairgebouwen en de schitterende Veluwse omgeving." De recreatieondernemer biedt bij zijn receptie meer dan zestig gratis fietsroutes aan. ,,Ook senioren hoeven zich geen dag te vervelen. En met gratis Wi-Fi kunnen ze goed contact houden met het thuisfront."

Vaker vakantie

De 55-plussers trokken er met 3,2 vakanties gemiddeld vaker op uit dan bijvoorbeeld jongeren (2,8 vakanties). Veel vakantieparken bieden ook speciale seniorenkorting aan. De Haeghehorst biedt zelfs een speciaal Bosbessenarrangement aan waarbij de kleinkinderen gratis mee mogen. Wat tegenwoordig ook helemaal hot is, is het zogenaamde Glamping. De Haeghehorst speelt hier op in met Stoeretenten en de gethematiseerde bungalow De Scheepshut wat een verwijzing is naar de vroegere Zuiderzee. Zo voelen jong en oud zich thuis op het recreatiepark. Wat voor de meeste senioren enorm bepalend is op de Veluwe is de natuur.