Recycling tot nieuwe petflessen 

ERMELO - Zestien organisaties, veelal scholen en sportverenigingen, maar ook Crescendo en het Kerkelijk Centrum, doen mee aan de pilot met het opruimen en inzamelen van kleine petflesjes en blikjes. Deze deelnemers van het project Schoon Belonen ontvangen voor de opbrengst een leuke vergoeding. De eerste vergoedingen zijn uitbetaald en het resultaat van een half jaar inzamelen is aanzienlijk.

Zeventig grote zakken met kleine petflesjes en vijfenvijftig zakken met blik zijn opgeruimd. Bonnie Wopereis van de firma Kamphorst: ,,Wij hebben inmiddels de zakken met kleine PET-flesjes naar Morssinkhof in Zeewolde gebracht. Daar worden ze volledig verwerkt tot nieuwe petflessen.”

Vervolg

Er is vooraf niet een doel gesteld, maar de gemeente is zeer positief over het behaalde resultaat. Wopereis kijkt daar iets kritischer naar. ,,Mijns inziens horen veel meer scholen en instellingen mee te doen. Je zamelt petflesjes en blik in. Je hoeft het niet als afval af te voeren wat geld kost en dit brengt nog geld op ook. En het is beter voor het milieu.” Om de kleine PET-flesjes ook goed te kunnen verwerken, is het heel belangrijk dat er geen ander plastic of materialen in de zakken terecht komt. Anders kan een hele partij kleine PET-flessen niet meer gerecycled worden. Komende zomer wordt besloten of de inzamelingsactie een vervolg krijgt.