'Gezamenlijk de handen uit de mouwen' 

ERMELO - Er werden heel wat klussen geklaard tijdens NL Doet. In Ermelo gingen leerlingen van Christelijk College Groevenbeek samen met tientallen andere vrijwilligers aan de slag om dingen te realiseren die anders blijven liggen. Ook medewerkers van de Sociale Dienst (SDV) waren van de partij.

De SDV had het landelijke initiatief aangegrepen om statushouders uit te nodigen mee te klussen. ,,We wilden gezamenlijk de handen uit de mouwen steken,” vertelt Harro Staal van de SDV. ,,Het is voor ons ook goed om statushouders eens in een andere context te ontmoeten. Zij kunnen op deze manier ook zien dat er helpende handen nodig zijn. Bijvoorbeeld op deze prachtige locatie," aldus Staal, die hielp bij het zagen van bewegwijzeringsbordjes bij museum Het Pakhuis.

 Leren van elkaar

In het Ermelose museum gingen leerlingen én statushouders samen aan de slag. ,,Een hele leuke combinatie,” vertelt museumdirecteur Aimé Streefland. ,,In gesprek met elkaar leer je ook weer van elkaar.” Zaterdagmorgen werd er ook geklust op de Ireneschool. Leerkrachten hadden hun vrije zaterdag ingeleverd om letterlijk de bloemetjes buiten te zetten. Ook werd er hard gewerkt aan een modderkeuken. Vrijdagmorgen werd er in het buitengebied ook gesnoeid langs het Klompenpad. Samen met vrijwilligers en onder begeleiding van de werkgroep Landschapsbeheer snoeiden VMBO-leerlingen de takken om het Pelserpad beter toegankelijk te maken.

Recordaantal klussen

Met 9.500 vrijwilligersklussen viert het Oranje Fonds dit jaar een recordaantal hulpacties voor NLdoet. Het zijn er zo’n 300 meer dan vorig jaar. In totaal zijn er zo’n 350.000 mensen die vrijdag of zaterdag de handen uit de mouwen steken.
In Nederland doen mensen veel vrijwilligerswerk. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos. 94 procent zet zich wel eens belangeloos in voor anderen. Bijna de helft van de geënqueteerden doet dat zelfs wekelijks.