Opening op zaterdag 25 maart

ERMELO – Het klompenpad Pelserpad, wat door de buurtschappen Telgt & Horst loopt is vernieuwd. Zaterdag 25 maart wordt dit pad door wethouder Jan van den Bosch heropend. Het wordt een feestelijk evenement waarbij de ondernemers en inwoners van de buurtschappen laten zien wat ze te bieden hebben.

Het Pelserpad is een wandeling van 15 kilometer door weilanden, langs akkerranden en over historische en nieuwe landgoederen in het buitengebied van Ermelo. Het startpunt was bij Nieuw Zeeburg (de Schapenhoeve) aan de Nijkerkerweg. Het klompenpad werd op 13 mei 2011 geopend door wethouder Esther Verhagen en Arjan Vriend, directeur Stichting Landschapsbeheer Gelderland en is genoemd naar de naam van een gebied tussen Horst en Telgt: De Pels. Het Pelserpad liep voorheen langs de Zeeweg tot aan Ons Huis en sloeg dan rechtsaf de Telgterweg in. ,,In de startfase zijn grondeigenaren benadert om de route tussen de landerijen door te laten lopen, maar in die tijd stuitte dit op bezwaren, waarschijnlijk mede door onbekendheid. In zo’n situatie gaat de route dan over de verharde, openbare weg,’’ vertelt coördinator Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Ineke Jonker. ,,Tijdens overleg van de werkgroep Landschap – onderdeel van de werkgroepen voor het schrijven van het Buurtplan – werd geopperd om met een subsidie de oude ‘verlande’ poel op het land van Gert Jan Omvlee op te knappen. Tegelijk is toen de vraag gesteld of het klompenpad er ook langs mocht lopen. Mede-inititiatiefnemer was Jan de Jager, lid van de KNNV NW Veluwe.’’ Diezelfde vraag werd toen ook gesteld aan totaal vijf landeigenaren en een aanwonende familie. Men ging akkoord als er maar rekening werd gehouden met ieders privacy.

Startpunt

De route is in overleg met de landeigenaren en met Stichting Landschapsbeheer Gelderland gemaakt.
Jonker: ,,Er moest hiervoor met een landschapswerkgroep van circa 20 leden van de KNNV NW Veluwe een pad gebaand worden door overwoekerde stukjes bos en terrein. Firma Tenkink Groenservice uit Putten is ingeroepen om een begaanbaar pad te frezen.’’ Er zijn inmiddels nieuwe folders en routeborden gemaakt. Het startpunt is verschoven naar Hoeve Kindergoed ivm aanwezigheid van een start. Hier kan men koffie en thee drinken, er is een toilet en men kan er schuilen. Ook is er een routeverlenger toegevoegd over het terrein van ’s Heeren Loo.

bruggetjes

Jonker: ,,Er zijn twee bruggetjes en een loopplank geplaatst. Deze zijn gemaakt door KNNV NW Veluwe-lid Evert van Elten. Hij had vroeger een houtbewerkingsbedrijf in Horst. Is inmiddels over de tachtig jaar oud maar nog zeer actief.’’ De bruggetjes zijn geplaatst met behulp van landeigenaar Marco van Donkersgoed en leden van de KNNV-werkgroep, waaronder Aart Brons. Hij is de voorzitter van de landschapswerkgroep van de KNNV en werkt nauw samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Er is dus veel werk verzet voordat dit nieuwe stukje van het pad geopend kon worden. Een van de bruggetjes ligt over de Horstsche Beek. ,,Je kan niet zomaar een bruggetje aanbrengen. Dit moest officieel door SLG worden aangevraagd bij het Waterschap Vallei en Veluwe,’’ legt Jonker uit. Deze beek markeert de grens tussen de buurtschappen Horst en Telgt.

Tien stelletjes

Harro Staal, secretaris Buurtvereniging Horst en Telgt vult aan: ,,Het doel van klompenpaden is cultuurhistorische wandelingen mogelijk maken en het landschap beter toegankelijk te maken, ook voor buurtbewoners. Daarnaast leveren ze ook geld op in de vorm van aankopen bij ondernemers/horecabezoek of overnachtingen door wandelaars. Berekend is dat dit circa € 60.000,- per jaar is. (bron: onderzoek SLG). Hoeveel wandelaars er gebruik van maken is niet helemaal te tellen. We horen van mensen die zicht hebben op het pad dat er veel gebruik van wordt gemaakt. Over het jaar gezien misschien 10 stelletjes per dag. Het pad wordt wel meer belopen in de warmere maanden.’’