Gemeente wil e-rijden faciliteren

ERMELO - De gemeente Ermelo heeft grote duurzaamheidsambities: in 2030 wil de gemeente energieneutraal zijn en in 2035 klimaatneutraal. Het faciliteren en stimuleren van elektrisch rijden levert een belangrijke bijdrage richting deze doelen.

Elektrisch rijden groeit in Nederland, ook in Ermelo. Het aantal elektrische auto’s in Ermelo is de laatste jaren gegroeid van 1 in 2013, naar 14 in 2017. Het aantal hybride auto’s met een stekker groeide van 6 in 2013, naar 89 in 2017. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger, aangezien veel elektrische auto’s worden geleased en daardoor niet geregistreerd staan in de gemeente van de e-rijder. Om e-rijders zo goed mogelijk te faciliteren wil men een goed openbaar laadnetwerk. Wie elektrisch wil gaan rijden en geen mogelijkheid heeft om op eigen terrein te laden kan een openbare laadpaal aanvragen. Op dit moment staan er vijf openbare laadpalen in Ermelo (Station, Raadhuisplein, Struikakkers, Nelson Mandelahof en Groot Horloo). Voor verdere uitbreiding van het laadnetwerk zijn zo veel mogelijk locaties van te voren vastgelegd. Deze locaties zijn in kaart gebracht in een zogenaamd vlekkenplan. Hierdoor voorkomt men een wildgroei aan laadpalen in de gemeente en ondervangen men dat de parkeerdruk in de wijken te veel toeneemt.

Aanvragen

Inwoners en bedrijven van Ermelo kunnen vanaf nu oplaadpalen voor elektrische auto’s aanvragen. De uiteindelijke locatie van de openbare laadpaal wordt bepaald door de gemeente. Uitgangspunt is dat de laadpaal binnen 200 meter van het aanvraagadres wordt geplaatst. Daarbij wordt in eerste instantie één parkeerplaats exclusief bestemd voor laden van elektrische auto’s. De parkeerplaats is alleen bestemd voor het opladen van de auto en nadrukkelijk géén parkeerplaats voor elektrische voertuigen. Is de auto opgeladen, dan moet deze ergens anders geparkeerd worden. Om dit te stimuleren wordt een uur nadat de auto vol is een ‘connectietarief’ in rekening gebracht. Dit is een tarief dat men moet betalen voor parkeren zonder te laden. Vraag de openbare laadpaal aan via www.ermelo.nl/elektrischrijden, daar is ook meer informatie en voorwaarden te vinden.