Weersvoorspelling gooit roet in het eten

ERMELO - Vanavond is de start van de Ermelose Avond4Daagse, tenminste zo staat het gepland. Maar de weersvoorspellingen dreigen roet in het eten te gooien. De Koninklijke Wandel Bond Nederland heeft vanmorgen het advies afgegeven de eerste avond af te gelasten vanwege de code geel.

,,We beslissen vanmiddag om 15.00 uur," meldt het Ermelose bestuurslid Froukje Jonker. ,,We gaan natuurlijk geen risico nemen, maar willen vanmiddag een goede afweging maken." De telefoon staat roodgloeiend, want iedereen wil weten of er vanavond gestart gaat worden. ,,Hou de website in de gaten," aldus Jonker. Natuurlijk worden de scholen vanmiddag geïnformeerd.

Julianaschool

De directeur van de Julianaschool Hielke Siebesma heeft vanmorgen zelf de beslissing al genomen om vanavond niet aan de start te verschijnen. ,,We willen niet het risico nemen dat het mis gaat," zegt hij. ,,Daarbij hebben we twee jaar geleden een hele slechte ervaring gehad toen het weer omsloeg en de kinderen middenin het bos liepen. Ik heb de beslissing op tijd genomen zodat we ook alle ouders goed kunnen informeren." Overigens is vorig jaar de eerste avond ook afgelast vanwege de weersvoorspellingen. 

Code geel

Het KNMI heeft voor maandagavond code geel afgegeven voor het hele land. Men verwacht dat er in korte tijd veel neerslag zal vallen. Ook worden er gesproken over onweer en windstoten. De route in Ermelo gaat op de eerste dag door het bos en over de hei. ,,Dat wil je natuurlijk met dergelijk weer niet. In die zin zou het beter zijn om morgen te starten. Dat maakt voor de kinderen ook weinig uit," stelt de Ermelose organisator. Maar een definitieve beslissing laat dus nog op zich wachten.Een woordvoerder van de KNWB meldt: ,,Wij adviseren lokale organisaties geen enkel risico te nemen". Zo’n half miljoen kinderen lopen in Nederland mee aan een (avond-) vierdaagse. Een derde van alle evenementen staat gepland voor deze week.