Rondleiding langs bijzondere graven en grafmonumenten

ERMELO - Vanavond werd het naambord van de 100-jarige begraafplaats aan de Varenlaan onthuld. De naam Koningsvaren is de uitkomst van een door de gemeente uitgeschreven wedstrijd. ,,De naam is door twee mensen ingediend,” vertelt wethouder Jan van Eijsden. Deze twee, dominee André Troost en Tineke Seebach, waren bij de onthulling aanwezig. ,,Het is een naam met symboliek, want een Koningsvaren wordt gekenmerkt door de eigenschap dat het dode blad het nieuwe blad beschermt en voedt in de lente," zo meldde de wethouder.

Van Eijsden noemde het een bijzondere naam die goed aansluit bij de straat waaraan de begraafplaats ligt. Ermelo doet dit jaar voor het eerst mee aan de Week van de Begraafplaats, een week dat het thema 'duurzaamheid' heeft meegekregen. Een begraafplaats is vaak een plek met veel potentie om verder te vergroenen. Daarnaast heeft de begraafplaats een belangrijke cultuurhistorische waarde. Het herinneren van overledenen en hun geschiedenis op de begraafplaats, draagt (dankzij de aanwezigheid van graven en gedenktekens) bij aan de gemeenschapsband. Zo vervult een begraafplaats meerdere maatschappelijke functies: op sociaal, cultureel en milieu vlak.

Grafmonumenten

Speciaal voor deze week is er een programma in Ermelo opgesteld. Vanavond werd, aansluitend aan de onthulling van het naambord, een rondwandeling gemaakt langs bijzondere bomen, struiken en coniferen op de begraafplaats. Op donderdag 1 juni verzorgt begraafplaatsenkenner Gert Hofsink een rondwandeling langs bijzondere graven en grafmonumenten en krijgen de deelnemers informatie over de geschiedenis van deze begraafplaats.