40% van de mensen heeft obesitas

ERMELO – Een op de tien Nederlanders had in 2012 ernstig overgewicht. Zij hebben veel meer dan anderen suikerziekte type 2, hoge bloeddruk, gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit de cijfers die het CBS vandaag presenteert. ,,Dat klopt helemaal," zegt Hans van Dalen, eigenaar van Body Support in Ermelo. ,,Overgewicht is een sluipmoordenaar."

Van Dalen opende in juni 2011 samen met zijn vrouw Wilma het fitnesscentrum op Veldzicht. Hun visie is een combinatie van bewegen en voeding. ,,Gewoon eten, geen pillen," leggen de ondernemers uit. Van Dalen: ,,Stel je hebt overgewicht, wat doe je dan? Vaak gaan mensen prutsen met een eiwitdieet, Modifast, voedingssupplementen... allemaal dingen die veel geld kosten."
Obesitas wordt een steeds groter probleem. In de jaren zestig waren er nauwelijks dikke mensen. Tegenwoordig hebben twee op de vijf mensen overgewicht. Het is dus het gevolg van de welvaart. Ruim 13 procent van de mensen van 12 jaar of ouder met obesitas geeft aan suikerziekte type 2 te hebben. Dat is negen keer zo veel als bij mensen die niet te zwaar zijn (1,5 procent). Daarnaast komt onder mensen met obesitas ongeveer vier keer vaker hoge bloeddruk voor, en ongeveer drie keer vaker gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten. ,,Ik zie hier vaak mensen binnenkomen met veel overgewicht die van alles geprobeerd hebben," vertelt Van Dalen. ,,Het probleem is dat kennis ontbreekt." Volgens de ondernemer is vooral bewegen en normaal eten het medicijn. ,,Dat is niet hip. Ik denk zelfs dat het een onoplosbaar probleem is. Het is namelijk de commercie die dit in stand houdt.

Dieetmarkt

Naast lichamelijke klachten krijgen mensen met ernstig overgewicht ook vaker te maken met angst en depressie. ,,Dan voelen ze zich niet goed en gaan van ellende ongezonde dingen eten." Van Dalen wil geen Don Quichot zijn, maar stelt dat er echt wat moet gebeuren. ,,Het begint met tien kilo overgewicht. Daar doen we een beetje lacherig over, maar daar begint het probleem." Hij schetst dat zorgverzekeraars premies zouden moeten verhogen bij iedere tien kilo overgewicht. ,,Het moet mensen in de portemonnee raken, anders gebeurt er niks. Een auto wil men goed onderhouden, maar voor het lichaam mag het niks kosten." Een volwassene heeft last van overgewicht als hij een BMI heeft boven de 25. Bij een BMI boven de 30 is sprake van ernstig overgewicht.

Van Dalen bekijkt de problematiek van mensen individueel. Vaak is het een wisselwerking van het lichaam. ,,Het is belangrijk dat in kaart te brengen. Als het aan de binnenkant niet goed gaat, zie je dat aan de buitenkant." Volgens de Ermelose ondernemer neemt niemand hier verantwoordelijkheid in. ,,De hele dieetmarkt gaat voor de handel." Het meest schrijnend vindt hij de kinderen. ,,Soms begeleid ik kinderen met overgewicht. Zij krijgen dan van ons, net als volwassenen, een menu mee naar huis. Maar dan komen ze een volgende keer hier en dan biechten ze op dat ze patat hebben gegeten omdat moeder geen tijd had om te koken. Dat werkt niet." Ook de populaire drankjes voor de jeugd doen volgens de deskundige hier geen goed aan.