Toename rupsen verwacht vanwege warmte

ERMELO – De Eikenprocessierupsen zijn weer gesignaleerd in Ermelo. Van de week werd melding gedaan van processierupsen in bomen aan de Klaverlaan. Aangezien deze rupsen schadelijk zijn voor de gezondheid is het verstandig hiervan direct melding te doen bij de gemeente.

Deze donkerkleurige, behaarde rupsen zijn schadelijk voor de gezondheid. Hun haartjes dringen in de huid, ogen en luchtwegen en kunnen irritatie en zelfs ontstekingen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om contact met deze beestjes te vermijden. Vanwege het warme weer van de afgelopen dagen blijkt er een toename van de rupsen te worden gesignaleerd. In Ermelo wordt ook steeds vaker bomen met de webachtige nesten van de eikenprocessierups gesignaleerd. De gemeente roept iedereen op om vooral melding te doen. Want zo krijgt de gemeente in beeld waar er in Ermelo rupsen zitten, zodat op die plekken de rups kan worden bestreden. Overigens wordt niet op particuliere grond de nesten door de gemeente verwijderd, hiervoor kan de eigenaar van de grond contact opnemen met een particuliere ongediertebestrijder.

Spoelen met veel water

De overlast van de eikenprocessierups kan nog tot eind augustus, omdat er dan nog vaak restanten van brandhaartjes aanwezig zijn. Daarna is het dan meestal wel gebeurt. Als mensen klachten ondervinden door de eikenprocessierups, dan is het advies om de huid of ogen te spoelen met water en vervolgens schone kleren aan te trekken. Het Rode Kruis adviseert om bij heftige allergische reacties het alarmnummer 112 te bellen.