Wens voor nieuwe gymaccomodatie (nog) niet geaccordeerd 

ERMELO - Christelijk College Groevenbeek mag uitbreiden. Het realiseren van de gewenste gymaccommodatie wordt echter tegengehouden en het plan is uit het raadsvoorstel gehaald. Acht jaar geleden heeft het schoolbestuur voor eigen rekening 1.627 vierkante meter aan lesruimte bijgebouwd. De gemeente heeft destijds deze kosten niet voor rekening genomen omdat de behoefte aan uitbreiding voldoet aan de wettelijk daarvoor gestelde normen. Daarbij is wel de afspraak gemaakt dat de bouwkosten alsnog in rekening bij de gemeente mochten worden gebracht zodra deze norm wel wordt gehaald. Dat is nu van toepassing.

Directeur Leo Duifhuizen legde de situatie woensdagavond tijdens de commissievergadering uit. ,,Bij onze school horen vier gymzalen die in het verleden direct door de overheid zijn bekostigd. In 2004 heeft de school voor eigen kosten er twee gymzalen bijgebouwd. Daarnaast huren we de hele week overdag de sporthal van Dindoa. Dat is nog niet voldoende.” Op dit moment maken leerlingen ook gebruik van Triade en volgend schooljaar huurt Groevenbeek daar ook de hele week een zaal. ,,Zo hebben we dus acht gymzalen in gebruik, waarvan er maar vier door de overheid zijn bekostigd. Volgens de geldende normen heeft onze school recht op zes zalen. Het is volgens de betrokken ambtenaren ook mogelijk om een iets ruimere norm te hanteren. Dan hebben we recht op zeven zalen. Dat we in de praktijk acht zalen nodig hebben, komt doordat we serieus werk maken van het beleid, ook van de gemeente Ermelo, om jongeren meer te laten bewegen.”

Tekort

Duifhuizen hoopt dat het gemeentebestuur geld beschikbaar stelt om bij de school twee gymzalen te bouwen. ,,Bij een feitelijk tekort van vier zalen lijkt ons dat niet teveel gevraagd. Maar het overleg hierover zit voor onze waarneming vast.” Groevenbeek is een groeiende school. Het gebruik van gymzalen die een eind van de school liggen en die niet voor schoolgebruik zijn ingericht heeft volgens de schooldirecteur veel nadelen. Hierdoor moeten groepen leerlingen dagelijks van en naar die zalen fietsen. ,,Dat kan onveilige situaties geven en levert in elk geval tijdverlies en roosterproblemen op,” aldus Duifhuizen. ,,Bovendien kunnen in algemene zalen lang niet alle activiteiten worden gedaan die bij het onderwijsprogramma horen.”

Te vroeg

,,Wij hebben begrip voor de situatie van Groevenbeek,” zegt wethouder Laurens Klappe. ,,Het is alleen te vroeg om een beslissing te nemen over de uitbreiding in gymaccommodaties. ,,We willen natuurlijk ook de sportactiviteiten goed faciliteren. Maar binnen de normen die er zijn, kunnen de leerlingen gebruik maken van andere accommodaties.” De conclusie is dat Groevenbeek wel in aanmerking komt voor vergoeding van de huur van deze zalen, maar niet voor vergoeding van de bouwkosten van twee eigen zalen. Een enkele gymzaal kost volgens Duifhuizen ruwweg € 700.000,-. ,,Bij een afschrijvingstermijn van 40 jaar gaat het om een bedrag van € 17.500,- per jaar. De gemeente ontvangt elk jaar een veelvoud van dit bedrag voor huisvesting van het voortgezet onderwijs. Wij betreuren het zeer dat op dit punt andere belangen blijkbaar prevaleren boven het belang van het onderwijs.”

Binnensportaccomodaties

Klappe wil zo snel mogelijk kijken wat er in Ermelo voor binnensport werkelijk nodig is en dat er niet gebouwd gaat worden voor leegstand. Raadslid Mariëlle Kuijpers (BBE) vroeg om synergie. Daarvoor had Duifhuizen alle mogelijkheden bekeken. ,,Wij zien het als een mooie kans, waar veel mensen heel veel jaren plezier van kunnen hebben. Achter de school, op de weinig gebruikte achterste velden van DVS, zouden we met elkaar een mooie sporthal kunnen bouwen. Als gemeente, DVS en Groevenbeek er samen de schouders onder zetten, kunnen we een ideale situatie creëren: een sporthal waar overdag, vijf dagen in de week, twee groepen leerlingen kunnen sporten en waar ’s avonds, in weekenden en vakanties, bij weer en wind, ijs en sneeuw, gevoetbald kan worden. Deze optie hebben we al in december 2016 aangedragen, maar vanuit de gemeente wordt deze optie (nog) niet gesteund. Het is niet onze bedoeling om andere plannen te dwarsbomen of lastiger te maken. Ons enige doel is een goede gymaccommodatie voor onze leerlingen voor de komende decennia.”

Papieren werkelijkheid

De schooldirecteur is van mening dat er in het gemeentehuis steeds uitgegaan wordt van een papieren werkelijkheid. ,,Relevant is ook dat de plannen voor Calluna al klaar waren toen de aanvraag van Groevenbeek kwam. In die plannen was uiteraard geen overcapaciteit voorzien. Toen de aanvraag van Groevenbeek kwam was opeens het argument: als er nog een zaal bijkomt ontstaat er overcapaciteit. Men heeft toen op papier er twee zalen bij gemaakt, namelijk door een scheidingswand bij Dindoa en aanpassingen bij Triade. Dat daardoor het niveau van de voorzieningen duidelijk zou dalen, heeft men voor lief genomen.” Klappe: Als we een tekort hebben dan kom ik graag bij de raad terug. Vraag is: wat moeten we precies hebben en waar gaat dat gerealiseerd worden?” Over dit onderwerp wordt na de zomer doorgepraat.