Baars pakt taken langzamerhand weer op

ERMELO - Burgemeester André Baars is langzamerhand weer in de benen. Letterlijk, want hij doet zelf de voordeur open om het bezoek binnen te laten. Alleen twee kopjes koffie voor z’n bezoek halen is lastig met een kruk.

,,Het gaat eigenlijk heel goed,’’ vertelt Baars. ,,Ik kan al weer meer doen en loop al wat met krukken rond.’’ Het is nu zes weken geleden dat Baars tijdens het VNG-congres kwam te vallen en daar de pees in z’n knie door midden scheurde. ,,Wat een gedoe, ik werd uiteindelijk door de wethouder naar St.Jansdal gereden en daar werd ik geopereerd. De pees werd weer aan de knie bevestigd. Het vreemde is dat ik geen moment pijn heb gevoeld, maar mijn been niet meer kon bewegen. Gewoon helemaal niet, dat is raar hoor. Je hoofd zegt dat je moet bewegen, maar je lijf zegt dat dit dus niet kan.’’ De eerste weken kon Baars helemaal niets, was totaal niet mobiel. Hij moest zittend de trap op naar z’n studeerkamer. ,,Dus dat doe je een of twee keer en dan laat je het wel,’’ lacht hij.

Inventief

Steeds meer kon hij vanuit huis aan het werk, kwamen ambtenaren langs om zaken door te spreken en collegeleden hielden hem op de hoogte. Vanaf het begin kwam de thuiszorg langs en de buren hielpen hem met allerlei klussen. ,,Da’s ook nog wel een dingetje. De thuiszorg is er op gericht dingen over te nemen om je te helpen, maar ik wilde het liefst alles zelf doen. Dat zei ik dus ook, alles wat ik zelf kán, doe ik ook zelf.’’ Het lastigste vond Baars het aantrekken van z’n sokken, daar kon hij niet bij doordat z’n knie niet mocht en kon buigen. ,,Maar, als je zoiets hebt wordt je vanzelf inventief, dus daar vind je vanzelf oplossingen voor.‘’

Beterschapskaarten

Baars ontving veel, heel veel kaarten, bloemen en fruitmanden. In het begin kwam de bloemist bijna dagelijks bossen bloemen brengen. ,,Zoveel vazen heb ik niet eens, dus dan moest de buurvrouw overal vazen enzo vandaan halen,’’ vertelt Baars. ,,Mooi ook dat ik bijvoorbeeld van de 104-jarige mevrouw Sybrandi een beterschapskaart ontving. Dat is toch prachtig dat ze dat dan doet? Natuurlijk zijn alle kaarten even belangrijk, maar er zijn altijd uitzonderingen. Ook de kaarten die Jopie langs kwam brengen waren toch elke keer bijzonder. Voor het eerst moest de vervend wandelaar vanuit zijn luie stoel kijken naar de Nijmeegse Vierdaagse. ,,Dat was wel lastig, maar ik heb het allemaal op tv gevolgd. Ik zou overigens dit jaar evengoed niet meelopen. Maar ik was er graag een paar dagen naar toe gegaan.”

Fysiotherapie

Deze week krijgt de burgemeester voor de eerste keer naar de fysiotherapie en kan hij weer zachtjes aan revalideren. ,,Nu zit de brace er nog om en moet ik nog m’n krukken gebruiken, maar ik kan m’n knie al weer een beetje buigen,’’ demonstreert Baars. ,,De fysiotherapeut gaf bij ons eerste contact aan dat ik wel zo’n drie maanden fysiotherapie nodig zal hebben. We zullen zien hoe het gaat.’’ Het is lang geleden dat Baars zoveel tijd had om boeken te lezen en de actualiteit uitgebreid bij te houden, maar hij vind het nu eigenlijk ook wel lang genoeg geweest. ,,Ik wil aan het werk, maar dat kan dus nog even niet voluit.’’ Gelukkig is de vakantieperiode een rustige tijd voor het college, dus dat komt goed uit.