Haag zorgt voor interpretatieverschil

ERMELO - De aanleg van de parkeerplaats bij het Kerkelijk Centrum aan de Groeneweg is voltooid. De grote bomen zijn op hun nieuwe plek gezet en een haag is aangeplant. Toch lijkt niet iedereen tevreden. ,,Die haag is niet conform we hebben afgesproken," vertelt Elton Wajer, een omwonende.

In de voorbereidende gesprekken heeft de gemeente toegezegd dat er een groene heg zou komen van een meter hoog zodat men geen last zou hebben van de auto's op de parkeerplaats. ,,Zeker geen fluthegje zoals die er nu staat. Een struikje wat in de winter geen bladeren heeft." De iele sprietjes die er nu aangeplant zijn, moeten een afscheiding vormen waar voorheen een enorme coniferenhaag stond. Ook de gemeente ziet nu dat de aanplant niet het gewenste resultaat heeft en gaat de jonge aanplant weer verwijderen. ,,Het is een interpretatieverschil," legt Sjef Oerlemans van de gemeente Ermelo uit. ,,Met de sloop van het huis en het verwijderen van de haag is beloofd een robuuste haag terug te plaatsen. In de overdracht van de plannen is een haag meegenomen. Wat er nu aangeplant is, vraagt een beetje al te lange termijn om uit te groeien tot een flinke haag. Binnenkort wordt er een blad houdende beukenhaag geplaatst van 80 centimeter hoog," weet Oerlemans. ,,Het is jammer dat het zo gelopen is." Volgens de ambtenaar krijgen de struikjes die er nu staan, een andere bestemming. De omwonenden hebben ondertussen een brief hierover van de gemeente ontvangen. 'In tegenstelling tot de gemaakte afspraken zijn hiervoor te jonge planten gebruikt. We zorgen ervoor dat deze planten worden vervangen door een robuuste haag'. ,,Het moet gezegd, we worden wel voldoende geïnformeerd,'' aldus een buurman van het Kerkelijk Centrum.

Gemeenschapsgeld

,,Als je naar de uitvoering van het geheel kijkt, moeten we met zijn allen concluderen dat het anders had gekund en vooral had gemoeten," reageert Wajer. ,,Immers, we hebben het hier over gemeenschapsgeld." Ook zijn buurman heeft hier een raar gevoel over. ,,Ik heb gebeld met de gemeente en daar reageerde men heel terughoudend. De enige reactie was: 'Nee meneer, maakt u geen zorgen we blijven binnen het budget.' Maar als je zoiets aanbesteedt en uitvoert dan hou je dat toch in de gaten?" De heren beschrijven ook de rood-witte paaltjes die geplaatst werden en later weer verdwenen. ,,Bij nader inzien bleek het toch beter ze weg te halen,'' aldus de projectleider van de gemeente Ermelo. ,,Maar het gaat wel om gemeenschapsgeld, toch?'' aldus de aanwonende burger. Ook maken ze zich zorgen over de toekomstige lichtmasten. Wajer meldde zijn punt al voor de aanleg van de parkeerplaats tijdens de inspreekavond bij de gemeente. ,,Toen werd mij gezegd dat dit gecommuniceerd zou worden bij de uitvoering van het lichtplan. Ik sta nu in mijn erker van mijn huis en zie vanuit hier vijf lantaarnpalen mijn huis binnen schijnen. En dan zijn de lichtmasten op de parkeerplaats nog niet eens geplaatst." De lantaarns zorgen voor een grote hoeveelheid omgevingslicht. Volgens Oerlemans zit er veel verschil in straatlantaarns. ,,Het ligt aan het armatuur hoeveel licht dit oplevert. Het is echt niet zo dat alle vijf de lantaarns één woonkamer in schijnen." Wajer heeft in dit geval slechts één tip: ,,Ga vooraf met omwonenden praten, daarmee kun je zo € 75.000,- euro in je zak houden door een duur extern bureau uit te sparen. Maar, eerlijk is eerlijk: de gemeente heeft inderdaad wel een aantal aanbevelingen van de burgers in de plannen meegenomen.'' De beide buren zijn het er over eens dat als je naar de uitvoering van het geheel kijkt, het wel beter en dus ook goedkoper had gekund. ,,Beter voor Ermelo,''