Nieuwe woningen op historische grond

ERMELO – Dinsdagavond zal er in de commissievergadering Infrastructuur en Ruimte gesproken worden over de sloop van de oude boerderij De Teerpot in Leuvenum. Deze bijna tweehonderd jaar oude boerderij zal worden gesloopt ten behoeve van nieuwbouw.

De boerderij is, net als de andere boerenerven in Leuvenum, eigendom van Stichting Sandberg van Leuvenum. De huidige, vervallen boerderij zal worden gesloopt omdat deze in een zeer slechte staat verkeert. De Stichting heeft bij de gemeente Ermelo tevens een verzoek ingediend voor functieverandering op het perceel Jhr. Dr. Sandbergweg 47. De Stichting wil de agrarische bedrijfsactiviteiten beëindigen en hiervoor één extra woning realiseren, dit ter vervanging van de aanwezige opstallen (kapschuur,schuren en kippenschuur). Op dit erf zullen twee vrijstaande woningen worden gebouwd met twee gekoppelde schuren. Eén van de twee nieuwe woningen wordt terug gebouwd op de plek van de bestaande woonboerderij.

Oudste boerderij

De Teerpot is een van de oudste, nog bestaande, boerderijen in Leuvenum. Op een kaart uit 1806 staat dit erf al vermeld. In een akte uit 1812 wordt de boerderij ‘Teepot’ genoemd. Er zijn vermoedens dat dit boerenerf echter al veel ouder is. Begin negentiende eeuw is dit boerenerf al eigendom van jonkheer Van Sandberg en het is nog steeds in eigendom van de familie Van Sandberg. Opvallend is dat het landschap voor een deel nog overeenkomt met de situatie uit de negentiende eeuw. Het bosperceel met groene hart ten zuiden van de planlocatie is nog precies hetzelfde. Direct ten westen van de huidige bebouwing lagen een viertal akkers omgeven door houtwallen. Wellicht zijn er op het oude boerenerf nog sporen te vinden van nog oudere, onbekende bewoning. Archeologisch onderzoek zal dit nog moeten uitwijzen.

Bewoners

De laatste bewoner van De Teerpot was Arie Hoogendam, die in 2011 zijn boerenbedrijf beëindigde. Hij had nog een stuk of achttien melkkoeien en wat jong vee. Hoogendam was niet gehuwd er was dus geen bedrijfsopvolging. Hoogendam verhuisde in 2014 naar Ermelo waarbij de boerderij leeg kwam te staan. De ouders van Hoogendam, Jan Hoogendam en Adriana Dijkshoorn kwamen met hun zes kinderen in 1961 uit Vlaardingen naar de boerderij. Het bijgebouw, wat in de stukken dienstwoning wordt genoemd, dateert uit 1924. In latere jaren bewoonden de ouders deze woning terwijl boer Arie Hoogendam de boerderij bewoonde. In die tijd had het erf dan ook twee huisnummers. Opvallend is het, door velen lelijk gevonden, golfplaten dak. Bij een restauratie is overwogen om pannen op het dak te leggen, maar door de slechte staat van de gebinten is er weer gekozen voor de veel lichtere golfplaten.