Met 50,1 % is het benodigde percentage nipt gehaald

ERMELO/ NUNSPEET - Het buitengebied van Noordwest Veluwe krijgt glasvezel. Vandaag maakte CIF namelijk bekend dat 50,1 % van de inwoners een glasvezelabonnement heeft afgesloten. Hiermee is nipt voldaan aan de belangrijkste voorwaarde, minimale deelname van 50%, om een glasvezelnetwerk aan te kunnen leggen.

Het was heel lang spannend want op de site van Glasvezel buitenaf, stond maandagmorgen de teller op 38% (dat zijn 1082 adressen). Dus geen glasvezel? ,,Nou, dat klopt niet helemaal,’’ zei Marieke Seinen, woordvoerder van CIF, gisteren. ,,Dit is de stand van voor het weekend en we gaan vandaag de hele dag en avond door om alle aanmeldingen te tellen. Want, we willen natuurlijk wel dat er glasvezel aangelegd gaat worden, dus alle aanmeldingen zijn écht nodig. Er zijn ook nog schriftelijke aanmeldingen, via de website en van verschillende aanbieders, dus die gaan we allemaal inventariseren, navragen en uitzoeken want we willen ze allemaal meenemen.’’

Ambassadeurs

Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf onderstreept dat het heel spannend is geweest of de 50% gehaald zou worden. ,,Maar dankzij de inzet van ambassadeurs in het gebied, de inzet van de gemeenten Ermelo en Nunspeet, lokale verkopers en de steun van Stichting Breedband Noord Veluwe is het gelukt. Er is ontzettend veel werk verzet, tot het laatste weekend aan toe. En met succes! Door het enthousiasme uit de regio komt er glasvezel.” Seinen voegt eraan toe dat er vaker trajecten nipt gehaald zijn, maar zo spannend als deze was het bijna nooit. ,,We moesten het hier ook doen met minder ambassadeurs en deze mensen leveren gewoon heel belangrijk werk. Niet om te verkopen, maar zij hebben in hun eigen omgeving uitgelegd hoe belangrijk de aanleg van glasvezel voor de toekomst is.”

Ook wethouders Esther Heutink en Leen van der Maas van Ermelo en Nunspeet zijn opgelucht: ,,Glasvezel is cruciaal voor ons buitengebied. Inwoners kunnen tegenwoordig niet meer zonder snel internet. Ook voor de bedrijven, denk aan alle recreatieondernemers, is glasvezel van groot belang. Als gemeente zijn we heel blij dat het buitengebied van onze gemeenten binnenkort beschikt over een snelle, veilige en betrouwbare internetverbinding. Wij zijn vooral trots op alle ambassadeurs die zich enorm hebben ingezet en op Stichting Breedband Noord Veluwe die het initiatief genomen heeft om het onderwerp onder de aandacht te brengen. Iedereen bedankt die hieraan heeft bijgedragen!”

Glasvezel voor iedereen?

Inwoners die vanaf nu alsnog kiezen voor glasvezel betalen minimaal 995 euro extra, afhankelijk van de werkelijke aansluitkosten. CIF start met de voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. De verwachting is dat eind 2019 iedereen die een abonnement heeft afgesloten, dan ook een glasvezelaansluiting heeft. Tijdens de campagne is er telkens geroepen dat iedereen in het buitengebied aangesloten kan worden op glasvezel. Dat is niet helemaal juist. Mensen die een coaxkabel hebben, krijgen geen glasvezel. Daarnaast heeft Ermelo van Nu van een aantal adressen bericht gehad dat ze tussen de wal (glasvezel) en het schip (Ziggo Coax) vallen. Een inwoner: ,,Wij werken bij bedrijven die werken volgens het principe van het nieuwe werken. Dat betekent dat onze werkgever vraagt om minimaal twee dagen per week vanuit huis te werken; beter voor het milieu, lagere kosten voor de werkgever en efficiënter. Met de huidige internet snelheid over de telefoonlijn lukt dat alleen niet. En dus sluiten we iedere dag maar weer gedwongen aan in de dagelijkse file op de A28 richting de randstad.” Glasvezel komt wel bij hen in de straat, maar niet op hun huisnummer. ,,Als we hierover contact opnemen met Glasvezelbuitenaf wordt aangegeven dat we niet in aanmerking komen omdat we coax van Ziggo zouden kunnen krijgen op ons adres en dat we daarmee voldoende snel internet kunnen krijgen,"legt de Ermeloër uit. ,, Maar bij navraag bij Ziggo wordt aangegeven dat zij geenszins van plan zijn om op ons adres coax aan te leggen.” Glasvezel buitenaf is inmiddels op de hoogte. ,,Dit gaan we, op adresniveau nog een keer goed bekijken of er toch glasvezel aangelegd kan worden,” vertelt Seinen.