'Gelukkig is er alleen materiële schade'

ERMELO - De zware sneeuwval van de afgelopen dagen heeft, naast een wit landschap, ook op verschillende plaatsen problemen veroorzaakt. De tent van het Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle is ingestort. Ook bij Sequoia Stables kon men niet voorkomen dat het dak boven de springbak instortte.

De constructie kon de zware sneeuw die vannacht is gevallen niet meer dragen. ,,Gisteravond is nog geprobeerd sneeuw van het dak te halen,” weet Han Wilhelm die nauw bij de manege betrokken is vanuit de stichting Hippisch Platform Ermelo. ,,Gelukkig is er alleen materiële schade,” meldt Pauline Verschuren van Sequoia Stables. Wel ondervindt de manege problemen met de geplande lessen. ,,Er moet wat verzet en afgezegd worden.” De medewerkers doen er alles aan om alle activiteiten zoveel mogelijk doorgang te laten hebben. Men is daarbij teruggeworpen op de binnenbak en een kleine buitenruimte.

Gewicht

Ook balk in een bedrijfspand aan de Lokhorstweg in Ermelo boog onder het gewicht van sneeuw. Want hoewel sneeuw op zich erg licht is, wordt een dik pak sneeuw al gauw heel zwaar. Poedersneeuw bestaat slechts voor een klein deel uit water en voor het grootste deel uit lucht. Het probleem ontstaat als sneeuw blijft liggen en dat het gewicht daardoor, na verloop van tijd, steeds hoger wordt. Zo kan sneeuw ervoor zorgen dat gebouwen instorten.