Volgend jaar verplichte Centrale eindtoets

ERMELO - Ongeveer 165.000 leerlingen van groep 8 zijn vandaag begonnen aan de Citotoets. Ook de leerlingen van de Beatrixschool (foto) in Ermelo startten vanmorgen met deze test. Vanaf volgend schooljaar komt er een andere verplichte Centrale eindtoets, later in het schooljaar.

Op basis van de Citotoets én het advies van de basisschool wordt bepaald naar welk vervolgonderwijs de kinderen van groep 8 gaan. Voor de kinderen is het een spannend moment waar ruim van tevoren uitgebreid voor geoefend wordt.Op de Beatrixschool had men de tafeltjes in de hal opgesteld. In alle rust kon groep acht werken aan de vragen.

Landelijk doet 85% mee aan deze Citotoets die al jaren in februari wordt afgenomen. De Citotoets duurt drie dagen en de kinderen worden aan tweehonderd meerkeuzevragen op het gebied van onder meer taal, rekenen en wereldoriëntatie onderworpen. Een aantal Ermelose scholen doen niet mee aan de Citotoets. Zij maken gebruik van de alternatieve Niotoets of de Drempeltoets. Deze keuze heeft meestal te maken met het feit dat men vindt dat de Citotoets onvoldoende vaardigheden test. Creativiteit, technisch inzicht en sportief talent worden niet getoetst, zo stelt men. Cito, de expert in het ontwikkelen en afnemen van examens en toetsen meldt dat het niet de bedoeling is om álle vaardigheden te testen.
Vorig jaar bedacht staatssecretaris Sander Dekker dat de resultaten van de toetsen openbaar gemaakt moesten worden. Dat zorgde voor veel weerstand vanuit het onderwijs. Ook maakte hij een plan voor een nieuwe, verplichte Centrale eindtoets. Het toetsmoment wordt met de invoering naar achteren geschoven naar een datum half april. Dekker wil hiermee het schooladvies van leerkrachten een belangrijkere leidraad maken en de toets een andere lading meegeven.