Gemeente heeft besluit onvoldoende onderbouwd

ERMELO – Vandaag heeft de rechter uitspraak gedaan inzake het verkeersbesluit Prins Hendriklaan, de Maximalaan en de Alexanderlaan. De rechter heeft bepaald dat het besluit om de weg weer open te stellen niet voldoende is onderbouwd en dat deze wegen niet opengesteld mogen worden. De rechter sluit hiermee aan bij de uitspraak begin april van de voorzieningenrechter.

Begin 2018 beslist het college of zij tegen het besluit in hoger beroep zal gaan. ,,Alle door de Gemeente Ermelo ingebrachte argumenten zijn ondubbelzinnig weersproken,” meldt Dick Toes namens de betrokken wijkbewoners. ,,Er wordt geconcludeerd dat de Gemeente Ermelo niet goed en niet zorgvuldig heeft onderbouwd waarom zij het Verkeersbesluit 2017 om de lanen open te stellen heeft genomen.” Toes is blij met de uitspraak. De rechter is, net als de voorzieningenrechter, van mening dat de noodzaak niet voldoende aannemelijk wordt gemaakt en dat het Verkeersbesluit niet zorgvuldig is voorbereid.

Verkeerskundig perspectief

Om een eventuele openstelling te kunnen realiseren is vanuit verkeerskundig perspectief een betere argumentatie noodzakelijk. Er zijn geen onderzoeken die het genomen besluit onderbouwen. Ook hebben de eisers twijfels over de uitvoerbaarheid. Daarbij doen zij een beroep op het vertrouwensbeginsel. De gemeente Ermelo heeft namelijk schriftelijke toezeggingen gedaan waaruit blijkt dat de Prins Hendriklaan afgesloten blijft voor gemotoriseerd verkeer. Deze toezeggingen zijn ook vastgelegd in het verkeersbesluit uit 2014 en in de koopovereenkomsten van de kavels aan de Prins Hendriklaan in de nieuwe wijk Het Trefpunt. De gemeente heeft zes weken de tijd om in beroep te gaan. ,,Daarna zullen wij het college vragen om de in het wijkbeeld passende overeengekomen groene uitvoering ter hand te nemen,” aldus Toes.