Hoe staat het met het bordensaneringsplan?

ERMELO - Afgelopen vrijdag zijn er 34 rode bordjes in en rond het centrum opgehangen om fietsers de juiste richting te wijzen. ,,Het gaat hier om de uitwerking van een deel van de eerder vastgestelde visie op het parkeerverwijssysteem," meldt Moniek Winters, persvoorlichter van de gemeente Ermelo. De bewegwijzering leidt tot in het kernwinkelgebied.

,,Je kunt deze bordjes moeilijk over het hoofd zien,” meldt Nico van Harten namens de Fietsersbond, afdeling Ermelo. De uitwerking is volgens hem wel wat heftiger dan de ideeën die vorige zomer op tafel lagen. Van Harten: ,,Het bordje bij de Rietlaan had natuurlijk ‘bestemming bereikt’ moeten zijn. Of ze hadden er een grote fiets-P bij de hekjes aan de overkant moeten zetten.” Wel is hij blij dat de bordjes het ook in het donker goed doen.

Extern bureau

Er is veel gesproken over de bordjes en het gehele parkeerverwijssysteem. Ook heeft een extern bureau hier onderzoek naar gedaan. Een kort passantenonderzoek vandaag wijst uit dat de lokale bevolking 34 bordjes wel veel vindt. Men gaat er dan ook vanuit dat de bewegwijzering vooral bedoeld is voor vakantiegasten. Het plaatsen van dit grote aantal borden druist echter in tegen het bordensaneringsplan, een collegebesluit dat vier jaar geleden werd genomen. Men zou tijd vrij maken voor een grondige inventarisatie van het bordenbestand en een saneringsoperatie houden. Immers een beperking van het aantal borden zorgt voor een overzichtelijker straatbeeld wat ook de verkeersveiligheid ten goede komt. Ook ging het om een kostenbesparing. In een interview werd een kleine berekening gemaakt waarbij men uitging van een kostenpost van zo’n 200 euro per bord (aanschaf en plaatsing). De gemeente besloot dat uiteindelijk zo’n 10 tot 15% van de borden verwijderd zou kunnen worden.

Voetgangerszone

Het externe bureau heeft ervoor gekozen de bewegwijzering door te voeren tot aan de voetgangerszone, waar ook centrale plekken voor fietsenstalling zijn. ,,De bewegwijzering is zo aangebracht dat je ook door het hele centrum fietst als je de bebording volgt," vertelt Winters. Dat het in totaal om 34 bordjes gaat, komt omdat men alle toegangswegen als startpunt heeft genomen. ,,De Fietsersbond vindt het ook jammer dat de uitwerking niet even teruggekoppeld wordt," aldus Van Harten.